Ingen misstänkt för explosionen

Teorin: Elsparkcykel på laddning

Publicerad 2023-09-06

Ingen misstänks längre för den stora explosionen i Norrköping.

I stället tror man att branden kan ha orsakats av en elsparkcykel på laddning.

– Batteriet har blivit överhettat och orsakat en kraftig värmehöjning när det börjat brinna och i nära anslutning till värmekällan har det funnits någon form av gasbehållare, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.

Ingen person är längre misstänkt för explosionen i Norrköping, meddelar Åklagarmyndigheten.

Under helgen och på måndagen anhölls tre personer – två personer som befann sig i lägenheten där explosionen skedde och den person som står skriven på lägenheten.

– Ingenting tyder på att någon person hanterat sprängmedel, vapen eller ammunition och inte heller någon form av brandfarliga eller explosiva föremål i hyreshuset. Vi tror inte heller att någon har hanterat eld eller sprängämnen på ett ovarsamt sätt, säger chefsåklagare Torsten Angervåg som leder förundersökningen.

I stället misstänker man att explosionen och branden har naturliga förklaringar.

”Den bedöms nu bero på olyckliga omständigheter”, skriver Åklagarmyndigheten.

Däremot har polisen hittat narkotika i lägenheten. Mannen som bor i lägenheten har därför begärts häktad för grovt narkotikabrott.

Teorin: Elfordon på laddning

Det var tidigt under söndagsmorgonen som branden bröt ut i flerfamiljshuset i Norrköping. Alla boende i huset och i fastigheterna intill tvingades evakuera.

Taket trillade in, husväggarna buktade ut och flera lägenheter totalskadades.

Enligt tidiga uppgifter till Aftonbladet misstänkte polisen till en början att någon haft en bomb eller liknande explosivt föremål i en bostad, som detonerat.

Men i samband med att man börjat utreda händelsen har man alltså slagit fast att branden inte verkar ha startats avsiktligt.

Polisens teori nu är att branden orsakats av ett elfordon som stått på laddning.

– Den i dag mest sannolika förklaringen är att det är en elsparkcykel som stått på laddning. Batteriet har sedan blivit överhettat och orsakat en kraftig värmehöjning när det börjat brinna och i nära anslutning till värmekällan har det funnits någon form av gasbehållare, säger chefsåklagare Torsten Angervåg, till Aftonbladet.

Liknande händelse i Luleå

Han säger att han själv till en början trodde att det rörde sig om en sprängladdning, men att utredningen visat annat.

– Det är alltså inte gasbehållare som man använder till en utegrill, utan hemmabruk. Hårspray, färgburkar, torrschampo och liknande, och de har antänts. Om de står på fel ställe, och vid en byggnadskonstruktion som inte tål högre tryck, då kan det få förödande konsekvenser, fortsätter han.

Han hänvisar också till en liknande händelse som skedde i Luleå för två år sedan.

– Man tänker först att det inte är möjligt, men det har skett liknande händelser tidigare, säger Torsten Angervåg.

Narkotikabrottet upptäckt av en slump

I samband med att man utredde branden upptäckte man också att det funnits narkotika i lägenheten, säger Torsten Angervåg.

– Narkotikabrottet har antagligen ingenting med explosionen att göra. Det är en ren tillfällighet att en kriminaltekniker gjort en grundlig undersökning och hittat spår av narkotika i lägenheten, säger han.