Klimatutredarens förslag: Statliga investeringar i kärnkraft

Publicerad 2023-10-18

Regeringens klimatutredare John Hassler föreslår en rad nya åtgärder för att Sverige ska klara klimatomställningen.

Särskilt fokus riktas mot energiproduktionen, där John Hassler väcker frågan om statliga direktinvesteringar i ny kärnkraft.

– Vi kommer att behöva ta till fler och fler åtgärder om vi ser att det inte händer något, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

På onsdagen presenterade ekonomiprofessorn John Hassler sin klimatutredning. Utredningen, som beställdes av regeringen, kommer med 46 förslag som ska påskynda klimatomställningen i Sverige.

John Hassler riktar särskilt fokus på den svenska energiproduktionen. Bland annat föreslås sänkt elskatt, en vindkraftsskatt och en bred och långsiktig överenskommelse mellan partierna om det svenska elsystemets utbyggnad.

Regeringens klimatutredare John Hassler.

John Hassler föreslår också att staten ska göra direktinvesteringar i ny kärnkraft, en känslig fråga eftersom kärnkraften tidigare delat riksdagen itu.

– Om subventioner och delfinansiering handlar om att göra något lönsamt som annars inte skulle vara lönsamt så är jag i grunden skeptisk. Men jag pratar om att väldigt långsiktiga investeringar som fordrar ett engagemang från politiken under lång tid, där kan det vara nödvändigt att använda delfinansiering från det statliga för att skapa trovärdighet, säger John Hassler.

– Det tror jag gäller för kärnkraften.

Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2.

Ministern: ”Det är väldigt brådskande”

Tidöpartierna har hittills inte velat ta pengar ur statsbudgeten till kärnkraftsreaktorer.

Partierna har också framfört perspektivet att samtliga kraftslag – sol, vind, vatten och kärnkraft – ska ha lika spelregler och att inga subventioner ska införas.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vill inte ge några besked om förslaget är intressant för regeringen eller inte att gå vidare med. Men hon poängterar att hon förordar en utbyggnad av kärnkraft, som kan ske på olika sätt.

– Vi har inga skarpa besked att ge kring det, men det är en livlig diskussion av en anledning. Det är väldigt brådskande att vi får på plats kärnkraften och vi behöver göra allt vi kan för att ta oss dit, säger statsrådet.

– Vi kommer att behöva ta till fler och fler åtgärder om vi ser att det inte händer något. Vi arbetar just nu med en färdplan för kärnkraften som snart kommer att lägga fram. Men jag identifierar samma behov som professorn påpekar, att öka takten.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).