”Det är häpnadsväckande svagt”

Publicerad 2022-10-11

Statsminister Magdalena Andersson (S) reagerar starkt på Moderaternas anklagelse att övergångsregeringen med vilje förhalar utredningen om elprisstödet.

– Jag tycker det är väldigt svagt. Det är häpnadsväckande svagt, säger Magdalena Andersson.

I energikrisens spår har regeringen gett Svenska kraftnät i uppdrag att ta fram ett förslag för högkostnadsskydd för elkonsumenter. Deadline är satt till den 15 november.

Moderaterna gick däremot till val på att man ville att att förslaget från Svenska kraftnät skulle vara klart tidigare – redan 1 november. I en debattartikel under måndagen riktade Moderaterna skarp kritik mot övergångsregeringen. Som man menar med vilja försenar processen.

Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas närings- och energipolitiske talesperson (till höger).

Carl-Oskar Bohlin, närings- och energipolitisk talesperson (M), skriver att det är: ”...anmärkningsvärt att den avgående regeringen valt att ge Svenska kraftnät en orimligt utdragen tidsram för att utforma ett genomförbart förslag.”

Han hävdar att regeringens mål är att ge den tillträdande regeringen ett sämre utgångsläge och skriver att:

”I stället för att agera med det mandat man faktiskt har och med Sveriges bästa för ögonen tycks man rent demonstrativt vilja sitta på händerna för att lämna över saker och ting i ett sämre skick än nödvändigt.”

Upprörd efter anklagelse

Utspelet får Magdalena Andersson att se rött.

– Det är svagt. Det är häpnadsväckande svagt, säger hon och fortsätter:

– Det finns ingenting som har ändrats från den dagen när alla fyra partier sa att man skulle ha ett högkostnadsskydd på plats den 1 november. Det enda som har hänt är att de inte alls verkar vara lika överrens som de försökte ge intryck av att man var före valet. Nu försöker man skylla det faktum på att man är saktfärdig på regeringen. Det är svagt, säger Magdalena Andersson.

Avgående statsminister Magdalena Andersson på besök i Karlskrona under måndagen.

Men tycker du inte att man skulle kunna göra processen snabbare – från Svenska kraftnäts sida?

– Ingen är gladare än jag om det går snabbare. Det är fritt fram för Svenska kraftnät att lämna in den här bedömningen om man är klar tidigare. För det här är oerhört angeläget.

”Upp till leverans”

Hon förklarar att regeringen haft en dialog med Svenska kraftnät för att höra med dem hur mycket tid som krävs för att ta fram ett förslag på hur ett högkostnadsskydd skulle kunna se ut. Efter det gav regeringen Svenska kraftnät i uppdrag att ha förslaget klart senast den 15 november. Att det tar så lång tid, beror enligt Andersson, på att det är ett helt nytt system för kompensation som ska tas fram.

Magdalena Andersson menar att den tillträdande regeringen målat in sig i ett hörn när det gäller högkostnadsskyddet.

– Det är Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson som har sagt att detta ska vara klart till 1 november. Nu är det upp till leverans.