”Putins kock” hånar krav på skärpt disciplin för soldater

Publicerad 2023-02-07

Renrakade rekryter under firandet av den ortodoxa julen i Kubinka nära Moskva i början av januari i år.

Splittringen mellan ”Putins kock”, Jevgenij Prigozjin, och den ryska armén blir djupare och djupare.

Rysslands nytillträdde befälhavare för kriget i Ukraina möts av skepsis och hån.

”Krig är en tid för de starka och de modiga, inte för de renrakade”, säger Prigosjin.

Valerij Gerasimov utsågs för två veckor sedan till Rysslands högsta befälhavare i Ukraina. Med en ny befälhavare i Ukraina tror flera experter att Vladimir Putin vill stärka Kremls position gentemot Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin och Tjetjeniens Ramzan Kadyrov, som båda högljutt kritiserat den ryska insatsen i Ukraina och krävt hårdare tag.

Men Gerasimovs första beslut, att skärpa disciplinen i den ryska armén, har hittills främst bidragit till att göra de ryska soldaterna mer skeptiska mot den militära ledningen, skriver den brittiska underrättelsetjänsten i en rapport.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin.

Gerasimov har inlett en kampanj för att skärpa den dagliga disciplinen. Det innebär hårdare tag mot icke reglementsenliga uniformer, soldater som använder civila fordon, användandet av mobiltelefoner och icke reglementsenliga frisyrer. Men enligt den brittiska underrättelsetjänsten uppfattas Valerij Gerasimov, tillsammans med försvarsministern Sergej Sjojgu, som allt för okunniga och som några som fokuserar allt för mycket på det yttre snarare än på det taktiska och strategiska arbetet på marken i Ukraina.

”Sinkar uppdraget”

"Åtgärderna har mötts med skepsis. Mest hån har ansträngningarna för att förbättra truppernas rakning fått”, skriver underrättelsetjänsten.

Den ryska ledningen i Donetsk säger enligt rapporten att satsningen på renrakade soldater är en ”fars” som ”sinkar uppdraget med att förgöra fienden”.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin, också kallad ”Putins kock”, är extra tydlig i sin kritik mot den militära ledningen:

”Krig är en tid för de starka och de modiga, inte för de renrakade”, har han sagt enligt rapporten.

Brittiska Telegraph skriver att merparten av Wagnergruppens uppskattningsvis 50 000 soldater i Donbas består av orakade typer, många före detta fångar, som strider i olika varianter av hopplockade uniformsdelar. Enligt tidningen kan kravet på skärpt disciplin bland de stridande soldaterna i Ukraina därför vara ämnat att underminera Jevgenij Prigozjins ställning. Prigozjin har stärkt sin ställning i Ryssland och har fått ett stort handlingsutrymme. Han pekas också ut som den landets näste ledare, efter Putin.

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

Prigozjin är övertygad om att hans soldater är överlägsna den ryska armén när det kommer till militär träning och kampvilja, enligt Telegraph. Prigozjin har även uppmanat Tjetjenienledaren Ramzan Kadyrov – som ibland kallas för Putins attackhund – att låta sitt långa skägg bli dubbelt så långt.

Kadyrov visar även han öppet sitt missnöje med den nya militärledningen i Ukraina. Han kallar Gerasimovs disciplinära kampanj för en provokation som stör det verkliga uppdraget – att kriga.

”Låt oss alla lägga ner våra vapen för att raka oss”, skriver han på sin Telegram-kanal. Han fortsätter: ”Vad är detta för nonsens?”.