17-årige gymmördaren häktas för sprängdåd

Publicerad 2023-08-04

Gymmördaren Frunze Saghatelyan misstänks ligga bakom sprängdådet i Södertälje i tisdags.

Måltavlan var en Sis-anställd och en påhittad skuld ska ligga bakom sprängningen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

På fredagseftermiddagen häktades han misstänkt för bland annat anstiftan till mordförsök.

I tisdags inträffade en kraftig sprängning vid en lägenhetsdörr i Ronna i Södertälje. En man i 25-årsåldern skadades och fick föras till sjukhus men skadorna bedömdes inte vara livshotande. 

Två personer har nu begärts häktade misstänkta för inblandning i dådet. En av dem är 17-årige Frunze Saghatelyan som dömdes för mordet inne på Delta gym i Vasastan i Stockholm i i mars 2022. 

Frunze Saghatelyan dömdes i juni i Svea hovrätt för mordet inne på Delta gym i Vasastan i Stockholm i mars 2022. Då sköt han ihjäl den 54-årige trebarnspappan och ordningsvakten Fredrik Andersson.

Straffet blev fyra år sluten ungdomsvård som han avtjänar på Sis-hem.

Nu häktas Saghatelyan på sannolika skäl misstänkt för försök till utpressning, två fall av anstiftan till utpressningsförsök samt anstiftan till mordförsök efter sprängningen i Södertälje.

Förnekar inblandning

På fredagseftermiddagen häktades han vid Södertälje tingsrätt. Enligt Aftonbladets reporter på plats var Saghatelyan med på videolänk, klädd i svart t-shirt och med nedböjt huvud.

“Det jag kan säga är att min klient bestämt förnekar att han har något inblandning i det som påstås”, skriver hans advokat Anna Sjölund till Aftonbladet.

“Min uppfattning är att den utredning som presenterats inte når upp till kravet på sannolika skäl beträffande min klient, men tyvärr så gjorde tingsrätten en annan bedömning. Vi får nu överväga om beslutet om häktning ska överklagas eller vad vår nästa åtgärd blir”, fortsätter hon.

Frunze Saghatelyan.

Uppgifter: Påhittad skuld

Enligt Aftonbladets uppgifter ska dådet vara riktad mot en Sis-anställd på det hem där Saghatelyan satt. 17-åringen ska ha försökt få vårdaren att smuggla in en telefon – men fått nej, enligt uppgifter. 

Därefter ska en påhittad skuld ha uppstått vilket pekas ut som den troliga orsaken till sprängningen i Södertälje i tisdags, enligt uppgifter. 

SisStatens institutionsstyrelse, en statlig myndighet som bland annat driver ungdomshem och behandlingshem. har inte velat kommentera Aftonbladets uppgifter:

”Vi hänvisar till polisens förundersökning som pågår”, har Helena Cho Györki på myndighetens presstjänst tidigare skrivit i ett sms.

Ronna centrum efter sprängdådet.

Rymde från Sis

13 april rymde Saghatelyan från det Sis-hem där han var placerad. Rymningen skedde i samband med ett tandläkarbesök.

I Sis säkerhetsbedömning hade Saghatelyan kategoriserats i säkerhetsnivå 1, alltså mycket hög.

Men den informationen fick Kriminalvården inte ta del av innan 17-åringen skulle åka till tandläkaren den 13 april, har Kriminalvårdens utredning som Aftonbladet tidigare tagit del av visat.

Det pekas ut som en av de främsta anledningarna till att Frunze Saghatelyan kunde rymma i samband med tandläkarbesöket.

Efter fritagningen av Frunze.

Den 21 april greps han av en slump när polisen gjorde en husrannsakan i ett annat ärende i Strängnäs. Insatsen gällde ett misstänkt narkotikabrott och inleddes strax före klockan 18.

Ytterligare en person, en 20-årig man, har begärts häktad för försök till utpressning och försök till mord.

Häktningsförhandlingen börjar i eftermiddag.

Följ ämnen i artikeln