”De gör det helt öppet på gatan, bara att andas in, sen är det klart”

Boffningslarmet efter Yasmines död: Vuxna förstår inte

Publicerad 2023-05-01

LULEÅ. Butikerna plockar bort torrschampo från hyllorna. I skolorna får eleverna lära sig vad som händer i kroppen när man inhalerar drivgas.

Trots det larmar de unga i staden om att vuxna inte förstår vidden av boffningstrenden.

– Jag tycker inte polis och socialtjänst har så bra uppfattning om hur verkligheten ser ut, säger en Luleåbo.

Från trapphuset till ett parkeringsgarage i centrala Luleå kommer två unga tjejer gående. De fnissar när de lämnar garaget och försvinner ut på stan i eftermiddagssolen.

Kvar i trapphuset ligger plastpåsar utspridda tillsammans med annat skräp.

Det är oklart vad tjejerna hade för ärende inne i garaget, som vi får veta är ett vanlig tillhåll för missbrukare. Men parkeringsgaraget har på senare tid också blivit ett populärt tillhåll för unga tjejer, berättar flera boende som Aftonbladet pratar med.

De menar att tjejerna går dit för att ”boffa”, alltså inhalera drivgas från sprayflaskor som till exempel torrschampo, i syfte att berusa sig.

Sedan i februari har Luleå kommun tillsammans med socialtjänsten och skolan gått ut med information till vårdnadshavare från årskurs fyra och upp till nian om boffning.

Ett stenkast från parkeringshuset ligger Ica-handlaren Thomas Liouliacis butik. Han är en av flera lokala handlare som efter händelsen i förra veckan – då 14-åriga Yasmine hittades död inne på en skoltoalett på Örnässkolan – nu vidtagit åtgärder för att försvåra för ungdomar att köpa just torrschampo.

I Thomas Liouliacis butik har alla torrschampoflaskor tagits bort från butikshyllorna och det är numera 18-årsgräns på försäljningen.

– Jag känner att jag vill göra det jag kan, ta mitt ansvar. Jag vet inte hur man ska skydda barnen men jag som själv är förälder hade inte velat att det här skulle vara så lättåtkomligt, säger Thomas Liouliacis.

Vid Södra Hamn, med utsikt över Lulefjärden, har en minnesplats skapats för 14-åriga Yasmine.
Jag känner att jag vill göra det jag kan, ta mitt ansvar”, säger Thomas Liouliacis.
Caroline Blomqvist säger att hon vet flera ungdomar som håller på med boffning av torrschampoflaskor.

Han berättar att det är vanligt att ungdomar hänger kring butiken och i det närliggande centrumet Smedjan efter skoltid.

Även där finns butiker som säljer torrschampo och andra sprayflaskor, som till exempel Normal, en butik dit många unga tjejer går för att umgås efter skoltid. Också här har man valt att införa 18-årsgräns på alla drivgasprodukter.

Matbutiken Coop, ett stenkast från Örnässkolan där den 14-åriga flickan gick, har däremot kvar torrschampoflaskorna på butikshyllorna tills vidare.

– Det är en väldigt tragisk händelse. Och det här gäller ju inte bara torrschampo, utan många produkter med drivgas. Om vi upplever att vi får problem med försäljningen så kommer vi ta bak flaskorna bakom kassan, men i dagsläget upplever vi inte att vi har problem, säger Peter Fjällborg, vd för Coop Norrbotten.

Ica har plockat bort torrschampoflaskorna från butikshyllorna och infört 18-årsgräns på försäljningen.

”Vuxna ser inte verkligheten”

Vid Södra Hamn, med utsikt över Lulefjärden, har en minnesplats skapats för 14-åriga Yasmine. Rosor i olika färger blåser i den kyliga vårvinden bredvid ett gäng utbrunna värmeljus som bildar formen av ett hjärta med texten ”Yasse”.

Erik Lampinen är förundersökningsledare för dödsutredningen och säger att den slutliga obduktionsrapporten ännu inte är klar, vilket betyder att det ännu inte går att fastställa Yasmines dödsorsak helt säkert. Men i förra veckan höll polisen och flera andra företrädare för kommunen en presskonferens där de varnade för boffningen och tog upp Yasmines död.

Också Yasmines föräldrar har berättat att hon boffade.

– Jag fick höra att det var mitt ansvar som förälder att hjälpa henne. Men jag försökte allt, jag behövde hjälp, har hennes mamma Maria Mohammadi berättat för Aftonbladet.

– Den preliminära obduktionsrapporten säger bara att döden inte har orsakats av en annan person. I övrigt är det inga detaljer. När den slutliga rapporten kommer om några månader och vi kan se att det inte rör sig om något brott kommer ärendet att stängas, säger Erik Lampinen.

Vid minnesplatsen står en 28-årig kvinna som vill vara anonym. Hon är en av flera Luleåbor som berättar för Aftonbladet att boffningen är alarmerande och att vuxna inte förstår eller ser det som nu händer.

”Rop på hjälp”

Hon har småsyskon i 15-årsåldern som ofta pratar om boffning och att det är en trend.

– Det här med boffning är väldigt populärt, men det görs som ingenting åt det. Eller det är ju redan för sent. Jag tycker inte att polis och socialtjänst har så bra uppfattning om hur verkligheten egentligen ser ut.

För några veckor sedan hittade en boende i Luleå torrschampoflaskor i ett trapphus till ett parkeringsgarage.
Flera handlare i Luleå har vidtagit åtgärder för att försvåra för ungdomar att köpa torrschampo.
Lokalpolisen Magnus Carlborg lyfter problematiken med hetsande i sociala medier – framförallt på Tiktok.

– Det har blivit en trend på Tiktok. Det är många ungdomar som testar både det och annat. Det är lätt att få tag på och många föräldrar har ju inte sociala medier och förstår inte trenderna, säger kvinnan.

Caroline Blomqvist, 30, passerar också minnesplatsen den här dagen. Hon jobbar själv med ungdomar och säger att hon vet flera som håller på med boffning av just torrschampo. Hon beskriver det som ett slags självskadebeteende och säger att unga tjejer som gör det mår dåligt och är i behov av hjälp från vuxenvärlden.

– Man hör ju hur ungdomar pratar kring det här. Jag tror det är ruset som lockar och att få uppmärksamhet, visa att man vågar och att sticka ut i sin umgängeskrets. Jag tror många ser det som en cool grej, men egentligen kan det vara ett rop på hjälp, säger hon.

”Överallt på Tiktok”

Tror du att dödsfallet i förra veckan har avskräckt i någon mån?

– Jag tror inte det spelar någon roll, det ryktas ju om att det var två till ännu yngre som fick åka till sjukhus bara några dagar efter det... Jag tror inte att det har avskräckt, säger Caroline Blomqvist.

Hon syftar på en händelse några dagar efter dödsfallet på Örnässkolan då polisen larmades om ”sjukdomsfall” på en annan grundskola vid Hertsön i Luleå, där ett barn skadades allvarligt.

Varken polis eller Region Norrbotten vill kommentera händelsen men enligt uppgifter till Aftonbladet handlade det om tjejer i årskurs sex som också hade boffat.

En boende hittade i slutet av mars sprayflaskor utanför kulturskolan i Pajala. Flaskorna misstänks ha blivit använda till boffning.

Trots att kommunen höll presskonferens om problemet anser Caroline Blomqvist att de vuxna i staden inte insett hur vanligt det är.

– Jag tror inte de vuxna vet. Ungdomarna vet ju mer om vad som händer runtikring, de vuxna ser det inte på samma sätt.

Lite senare på eftermiddagen går ett gäng killar i 15-årsåldern förbi minnesplatsen. De stannar och tittar på blommorna. Även de berättar om boffning.

– Det är en trend, det kommer upp överallt i mitt flöde på Tiktok, säger en av dem.

Han visar oss med händerna hur det går till och förklarar ingående hur ungdomar går till väga för att inhalera drivgasen med hjälp av påsar eller tomma flaskor. Själv har han inte testat, säger han, men många gör det, framförallt tjejer.

– De gör det helt öppet på gatan, överallt. Det går ju fort, det är ju bara andas in och sen är det klart.

”Inte ett stort problem”

Enligt kommunpolis Magnus Carlborg är boffning något som polis, kommun och skola känt till sedan personal på Stadsbiblioteket i februari larmade om att ungdomar gick in på toaletterna där för att boffa.

Också han lyfter problematiken med hetsande i sociala medier – framförallt på Tiktok.

Parkeringsgaraget har på senare tid blivit ett populärt tillhåll för unga tjejer, berättar en boende.

– Omfattningen har vi svårt att uttala oss om, men vi har fått indikationer på att det blivit en slags trend. Och det är ju en av anledningarna till att vi valde att prata om det här, säger han.

Han betonar att problemet inte är koncentrerat enbart till Luleå.

– Om man ser till Luleå som stad så har vi inte sett det här som en stor problembild. Men det är inte ett brott som vi kartlägger, vi får gå på det vi får till oss, säger Magnus Carlborg.

I slutet av mars publicerades en bild i en lokal Facebookgrupp på andra sprayflaskor som hittats utanför kulturskolan i Pajala, 24 mil norrut, tillsammans med ett inlägg om att ungdomar använt flaskorna till boffning även där.

Sedan i februari har Luleå kommun tillsammans med socialtjänsten och skolan gått ut med information till vårdnadshavare från årskurs fyra och upp till nian om boffning.

Samtal förs även med eleverna i skolan där de bland annat fått i uppgift att söka fram fakta på vad som kan hända i kroppen med hjärna och organ när man inhalerar drivgas. Det berättar Louice Stridsman, verksamhetschef för grundskolan i Luleå, som hoppas att informationen ska avskräcka unga från att testa.

”Jag tror inte polis och socialtjänst har så bra uppfattning om hur verkligheten egentligen ser ut”, säger en ung person som vill vara anonym till Aftonbladet

– Jag hoppas och tror att fler vet om riskerna med detta. Att både samhälle och de unga vet att riskerna är enorma och att utgången kan vara dödlig, säger Louice Stridsman.

Boende som vi har pratat med i Luleå beskriver boffning som väldigt vanligt. De upplever att polis, skola och kommun inte är införstådda med problematiken. Hur tänker du kring det?

– Vi har 7 500 elever inom grundskolan i Luleå kommun. Vi uppfattar inte att boffning är utbrett, utifrån den bild som vi fått fram i våra lägesbilder och utifrån den numerära aspekten. Däremot har vi agerat kraftfullt i frågan och om ungdomar för fram den här bilden nu, så visar det att vi har gjort rätt som agerat kraftfullt. Vi har kloka och medvetna ungdomar och det är bra att de är öppna med vad de ser, säger Louice Stridsman.

På samma fråga svarar kommunpolis Magnus Carlborg:

– Jag tänker att vi behöver lyssna på ungdomarna, det är jätteviktigt att lyssna på vad de säger, och har vi inte uppfattat det innan så blir det till att vi gör det nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET