Familjen sörjer Yasmine, 14: Hon fick inte hjälp

Publicerad 2023-04-20

LULEÅ. Yasmine var en glad och busig tonårstjej som drömde om att bli veterinär.

I måndags fick familjen mardrömsbeskedet – att hon hade hittats död inne på skolans toalett i samband med att hon boffat.

– Om vi hade fått hjälp hade hon levt i dag, säger Yasmines mamma Maria Mohammadi.

Doftljusen brinner på köksön hemma hos familjen Mohammadis - Al-Saady. Den har förvandlats till ett minnesaltare för Yasmine med blommor, ljus, chokladhjärtan och bilder på 14-åringen.

– Hon älskade doftljus, det är därför vi har det, säger hennes mamma Maria.

Hon var på jobbet när hon fick samtalet från skolan i måndags vid lunchtid.

– Jag kastade mig i bilen och körde så fort. Jag var på sjukhuset på fem minuter. Men jag hann inte, säger hon med gråten i halsen.

Familjen beskriver tiden sedan i måndags som en levande, overklig mardröm.

– Saknaden är enorm och obeskrivlig, säger hennes storasyster Kimiyia, 35 och gömmer ansiktet i sina händer.

”Mitt hjärta blöder”

Släkt och vänner kommer hem till familjen för att se till att det inte blir tyst. Sedan i måndags sover de inte och äter knappt.

– Hur ska jag kunna göra det när mitt hjärta blöder, frågar Maria.

Yasmines mamma Maria Mohammadi säger att familjens nödrop inte togs på allvar.

De beskriver familjens näst yngsta som en livlig och glad tjej som var omtyckt och hade lätt för att få vänner. Hon älskade djur och drömde om att bli veterinär när hon blev stor.

– Hon älskade att gå och handla på Rusta och Dollarstore, varje vecka var vi där, säger Maria.

Men mitt i sorgen känner familjen också en stor ilska. Det hade inte behövt bli såhär.

För ett år sedan förändrades den annars så glada och busiga Yasmine. Hon blev utsatt för mobbning i skolan och började skada sig själv och mådde väldigt dåligt, berättar Maria.

Hon började också boffa, alltså att berusa sig själv genom att andas in drivgas från behållare från till exempel torrschampo eller spraydeo. För en tid sedan hittade föräldrarna Yasmine i sitt rum efter att hon boffat.

– Det var ett sätt att dämpa ångesten hon kände, säger hon.

Samtidigt som Yasmine mådde allt sämre försökte familjen desperat att få hjälp av skolan, socialtjänsten och BUP. Men trots nödropen om att hon utsattes för mobbing, skadade sig själv och boffade fick de ingen hjälp.

– Jag fick höra att det var mitt ansvar som förälder att hjälpa henne. Men jag försökte allt, jag behövde hjälp, säger Maria som menar att familjen lämnades helt ensamma med dotterns problem.

Familjen: Nödropet togs inte på allvar

Hon säger att hon de senaste månaderna har levt med oron för att det skulle hända Yasmine något allvarligt. Hon berättar att hon sov med dottern på slutet.

Familjen menar att deras nödrop inte togs på allvar.

– Om vi hade fått behandling för henne hade hon levt i dag, säger Maria.

Aftonbladet har varit i kontakt med kommunens skolchef, socialtjänsten och BUP. De kommenterar inte Yasmines fall med hänvisning till sekretess. Socialtjänsten säger att man har full respekt för familjens upplevelse.

Kommunens skolchef Maarit Enbuske beklagar också familjens upplevelse och säger att man kommer göra en internutredning efter Yasmines död.

– Vi ska se vad som har hänt från vårt håll. Har eleven varit borta från någon lektion, har vi letat efter henne? Är det något annat vi hade kunnat göra från skolans sida, säger hon.

Yasmine hittades död inne på skoltoaletten. Enligt hennes familj är det många unga i Luleå som boffar på skoltid.

Dödsorsaken är inte fastställd ännu och polisen väntar på obduktionsrapporten. Men mycket tyder på att Yasmine dog i samband med att hon boffade inne på en skoltoalett.

Enligt familjen är det flera elever som boffar på skoltid. Och flera har larmat för boffningstrenden bland Luleås unga. I februari larmade både Kulturens hus och socialtjänsten om den oroande trenden.

Under torsdagseftermiddagen gick Region Norrbotten ut med ett meddelande i sina sociala mediekanaler där man varnar för den nya trenden.

"Hjälp oss att berätta om riskerna med boffning. Det här är viktig information som behöver spridas," inleder regionen sitt meddelande.

Kimiya och Maria känner redan till riskerna. Det är också därför familjen har bestämt sig för att gå ut med Yasmines historia trots att de befinner sig i den djupaste sorg.

– Samhället måste vakna och ta den livsfarliga trenden på allvar och göra mer för att stoppa den. Det här får inte hända något barn igen, säger Maria.

Familjen har sett att ungdomar startat insamlingar ”till minne av Yasmines självmord” på Instagram och Tiktok, något de reagerar starkt på. Polisen utreder hennes dödsfall och har inte gått ut med att man misstänker självmord.

– Skicka inte pengar, ni riskerar att bli lurade. Det är så fel att utnyttja folks känslor på det här sättet, säger Kimiya.