Uppmaning i Kanada: Bär munskydd

Anna Grönberg/TT

Uppdaterad 2023-06-11 | Publicerad 2023-06-08

Aktiva bränder i Kanada 8 juni.

Miljontals människor i Kanada uppmanas att bära munskydd på grund av den farliga rök som kommer från de många skogsbränderna som rasar.

Även i New York uppmanas invånarna att bära skydd utomhus.

Under torsdagen väntas röken nå Norge, enligt forskare.

De kanadensiska myndigheterna råder invånarna att bära andningsskydd när de vistas utomhus, skriver BBC. Man fruktar också att läget kan komma att förvärras under torsdagen, då mer rök från de många pågående skogsbränderna i landet väntas – framförallt i den värst drabbade provinsen Québec.

414 skogsbränder rasar i dagsläget i Kanada – där 239 av bränderna bedöms vara ”utom kontroll”, skriver Toronto Star.

Himlen över Hamilton, Ontario, har färgats orange av röken från de många skogsbränder som rasar i landet.

Många personer evakuerades tidigare i veckan från Montréal, den största staden i Québec, och myndigheterna har även utfärdat fler evakueringsorder i andra delar av provinsen.

På torsdagen väntas röken från skogsbränderna dra in över Norge, enligt forskare vid det oberoende norska klimat- och miljöforskningsinstitutet NILU som har tagit fram prognoser över dess väg genom atmosfären.

Över Grönland

Röken har rört sig över Grönland och Island sedan den 1 juni och vid observationer i södra Norge har man registrerat ökande koncentrationer av aerosolpartiklar.

– Vi kanske kommer att se lite dis eller känner lukten av rök. Men vi tror inte att antalet partiklar i luften här i Norge kommer att vara stort nog för att vara skadligt för hälsan, säger Nikolaos Evangeliou, senior forskare vid NILU.

New Yorks rökfyllda skyline.

Betydligt värre är läget i delar av östra USA dit röken från de kanadensiska skogsbränderna nått de senaste dygnen. Värst drabbat är staden New York, där myndigheterna under torsdagen kommer att dela ut en miljon gratis andningsskydd till personer som vistas utomhus, enligt stadens guvernör Kathy Hochul, enligt USA Today.

”Det här är en övergående situation. Det är inte covid”, sade hon under en presskonferens på onsdagen. Hochul tillade att New Yorks bussar och tunnelbana är utrustade med avancerade luftreningssystem.

Kvaliteten på luften i den nordamerikanska metropolen var också under onsdagsmorgonen bland den sämsta bland de städer i världen som analyseras av det schweiziska luftkvalitetsteknikföretaget IQAir.

Dålig sikt till följd av röken har också lett till att inkommande flyg till flygplatsen LaGuardia har ställts in, enligt USA:s flygmyndighet. Även flygplatserna JFK, Newark och Teterboro kan drabbas av inställda flyg på grund av väderläget.

Hundrastaren Leslie Kramer i kanadensiska Calgary bär munskydd för att skydda sig mot röken som dragit in från skogsbränderna i norra Alberta.

Föreställningar ställs in

Den dåliga luften har också satt käppar i hjulet för flera av teater- och musikalproduktionerna i New Yorks teaterdistrikt. Under onsdagskvällen ställdes föreställningarna av musikalerna ”Hamilton” och ”Camelot” in på Broadway, bara timmar innan ridån skulle gå upp, skriver The Guardian.

Även den brittiska skådespelaren Jodie Comer tvingades avbryta sin soloföreställning ”Prima Facie”, som spelas i New York, efter bara några minuter.

Arrangörerna av Tribeca Film Festival, som planeras att invigas under torsdagen i New York, skriver att man ”följer läget noggrant och lyder myndigheternas råd”, skriver Deadline.

Säsongen för skogsbränder har börjat ovanligt tidigt i Kanada, och tidigare i veckan varnade landets myndigheter för att den kommande sommaren kan komma att bli extremt besvärlig.

Över 10 000 människor har hittills tvingats lämna sina hem till följd av bränderna – och ytterligare tusentals fler väntas evakueras.

Följ ämnen i artikeln