Finlands tidigare försvarsminister: ”Nato är inget troll eller spöke”

Publicerad 2023-04-04

Finlands tidigare försvarsminister Elisabeth Rehn, 87, är en av dem som kämpat längst för att Finland ska bli medlemmar i Nato.

Dagens historiska ceremoni kommer bli en storslagen stund efter årtionden av kamp.

– Jag ska sitta mol allena och titta på flagghissningen och höra vad vår president Niinistö säger.

I eftermiddag hissas Finlands flagga vid Natos europeiska högkvarter i Bryssel. En av dem som kämpat längst för att det skulle bli verklighet är landets tidigare försvarsminister Elisabeth Rehn, 87.

– Ja, jag har ju kämpat för det är sedan början av 90-talet när jag var försvarsminister och sedan när jag bodde i Sarajevo och ledde FN-operationen för mänskliga rättigheter i Bosnien. Då var mina närmaste arbetskamrater alltid Nato-ledarskapet. Jag lärde mig att Nato inte är något troll eller spöke. Det leds av människor som är helt vettiga. Vi hör hemma där, definitivt.

Livs levande fiende

Att Nato kommer ha nytta av Finland är hon övertygad om, landets armé kommer vara en tillgång i kampen mot Ryssland.

– Vi har en enorm armé. Vi la ju aldrig ned den som ni gjorde under min tid som försvarsminister. Vilket generalerna då beklagade sig väldigt mycket över, minns jag. Men det håller ni på att rätta till.

Men hur stor skillnad medlemskapet kommer göra för Finland i praktiken får framtiden utvisa, säger hon.

– Jag skulle säga att vi kommer klara oss väl. Vi är vana vid att ha en livs levande fiende på andra sidan den långa gränsen. På det sättet är det inte en ny situation. Hur mycket praktiskt nytta man sen har, inte bara i teorin och som skrämseltaktik, det återstår att se.

Grabbarna grabbar i

Att Finland nu tar steget in i försvarsalliansen utan Sverige beklagar hon. Men hon tycker inte att det finns anledning till oro på andra sidan Östersjön.

– Det har varit sådana politiska krumelurer från andra inblandade som jag inte velat acceptera och förstå. Men de facto är Sverige med oss fast det inte på pappret ser ut på det sättet, än.

Efter det finska valet blev det klart att statsminister Sanna Marin förlorade makten. Att Sveriges val inföll mitt i processen tror hon kan ha påverkat, men inte på ett avgörande sätt.

– Jag tycker att alla ha skött sig väldigt fint. Andersson och Marin hade ett utmärkt förhållande. Sen hade ni val mitt i allt det här. Det betydde att regimen blev lite annorlunda. Men tankesättet har inte ändrat sig så vitt jag är rätt informerad. Nu grabbar ju grabbarna i efter Magdalena, så att säga.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och finska försvarsministern Antti Kaikkonen.

Förhållandet starkt

Hon tror också att förhållandet mellan Finland och Sverige fortsatt kommer vara starkt, även om bägge länder inte blivit medlemmar.

– Vi har varit lillasyster och ni storebror. Men det betyder inte att vi blir storebror nu och ni några småpojkar. Utan det är som ett jämlikt och jämställt äktenskap. Lite olika natur och kännetecken och kanske grälar vi om något ibland. Men det är ett gott äktenskap. Prästen har inte sagt sitt ännu. Det är ett lite oheligt förhållande på det sättet.

Hur ska du fira idag då?

– Hördu, nu ska jag gå på möte. Sen ska jag vara hos en kusin på sen lunch och sen rusar jag hem till mig för att sitta mol allena och titta på flagghissningen och höra vad vår president Niinistö säger.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln