Mats Löfving är död

Uppdaterad 2023-02-23 | Publicerad 2023-02-22

Stockholms regionpolischef Mats Löfving är död.

Han hittades i sitt hem i Norrköping på onsdagskvällen.

– Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Vid 19-tiden på onsdagskvällen inkom larm till SOS om en skadad person inomhus i ett flerfamiljshus i Norrköping. Polisen kunde senare konstatera att Stockholms regionpolischef Mats Löfving dött i sitt hem. Han blev 61 år gammal.

– Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Polisen arbetar nu med att utreda vad som förorsakat dödsfallet.

Rikspolischef Anders Thornberg.

– Just nu är det ett ärende som har många frågetecken kring vad som har inträffat. Vi vet inte vad som inträffat och kan inte säga att brott inte har begåtts. Därför har vi inlett en förundersökning om mord. Det är ett standardförfarande när vi inte kan klarlägga vad som hänt, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Anhöriga har underrättats, skriver polisen på sin hemsida.

– Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund, säger Anders Thornberg.

Löfving var omplacerad sedan i december förra året.

Omplacerades i väntan på utredning

Löfving omplacerades i mitten på december förra året i samband med att dubbla utredningar gällande hans relation med dåvarande underrättelsechefen Linda Staaf inleddes.

Löfving var vice rikspolischef när han utsåg Staaf till nationell underrättelsechef.

Hösten 2022 meddelade Åklagarmyndigheten att Särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning om misstänkt jäv och grovt tjänstefel med anledning av att Löfvings beslut om att Staaf skulle tilldelas tjänstevapen. Samtidigt beslutade rikspolischef Anders Thornberg att en intern utredning skulle tillsättas och tilldelades utredaren Runar Viksten som skulle utreda Polismyndighetens agerande samt anklagelser och anmälningar mot Löfving.

Staaf och Löfving 2019.

Resultatet av den interna utredningen offentliggjordes under onsdagen och kom fram till att Löfving inte gjort fel och inte var jävig när han anställde Linda Staaf, då hon hade rätt kompetens för tjänsten. Gällande tjänstevapnet kom utredaren fram till att Staaf uppfyllde kraven, men att Löfving inte bör ha fattat beslutet på grund av jäv. Enligt utredningen bedömdes Löfving ha varit jävig vid minst fyra olika tillfällen.

Utredarens slutsats var att Löfving borde omplaceras eller sluta på sin post och rikspolischef Anders Thornberg uppgav under onsdagen att han skulle ha arbetsrättsligt samtal med Löfving och därefter ta beslut.

Polisen kommer inte att ge några ytterligare kommentarer i nuläget.

Följ ämnen i artikeln