Tiotusentals evakueras från bränderna: ”Jag vill inte dö, mamma”

Publicerad 2023-08-19

De gigantiska skogsbränderna fortsätter rasa i Kanada.

Nu har provinsen British Columbia utlyst nödläge.

Totalt har en yta större än Grekland brunnit sedan april.

Skogsbränderna fortsätter att rasa i Kanada och nu utlyser provinsen British Columbia nödläge. 15 000 har fått order att evakueras och ytterligare 20 000 kan behöva lämna sina hem under de kommande dygnen, rapporterar CBC.

– Det var en av de mest utmanande brandbekämpningsnätterna i vår historia. Det var motsvarande 100 års brandsläckning under en natt, sa Jason Brolund, brandchef i West Kelowna, en stad i den sydliga delen av provinsen som kämpar för att inte slukas av lågorna.

Bilar köar för att tanka, på den enda vägen ut ur Yellowknife.

Evakueringen

Hittills i år har Kanada haft 5 738 skogsbränder och katastrofen fortsätter. Under onsdagen var 1 054 fortfarande aktiva. Totalt har bränderna ödelagt närmare 14 miljoner hektar – en yta motsvarande ungefär Grekland. Hittills har fyra brandmän dött under släckningsarbetet, rapporterar Reuters.

Skogsbränder är inte ett ovanligt fenomen i Kanada, men i år började de redan i april. Dessutom är de större än tidigare. Den förstörda arealen är nästan dubbelt så stor som det tidigare rekordåret 1988.

Tusentals evakueras från bränderna i Kanada.

Bilarna smälter

Flera städer har behövt evakueras under veckan. Yellowknife är huvudstad i Kanadas glest befolkade Nordvästra territorium. Under fredagen evakuerades de 22 000 invånarna, något som krävde både militärflyg och chartrade flyg från Air Canada som skickades till den ensligt belägna staden.

Flera väljer att köra för att fly bränderna. När den närbelägna staden Hay River skulle evakueras tidigare i veckan var situationen minst sagt farlig.

– Man kunde inte se någonting - vi körde genom glöden, säger Lisa Mundy, en mamma som flydde med sin man och två barn - sex år och 18 månader gamla, till CBC.

När de körde genom elden och röken började bilen smälta och fyllas med brandrök. En upplevelse inte lämnade någon i familjen oberörd, inklusive hennes sexårige son.

– Han sa till mig: ”Jag vill inte dö, mamma”, och han fortsatte att säga det igen och igen.

Skogsbränderna i Kanada har pågått på olika platser sedan april.

”Maratonsommar”

De kanadensiska myndigheterna tror att bränderna kommer fortsätta in i september, om än i något mindre skala.

– Den här sommaren har blivit ett utmanande maratonlopp. Våra senaste prognoser visar att risken för högre brandaktivitet än normalt kvarstår i stora delar av Kanada i augusti och september, sa Michael Norton från kanadensiska skogsmyndigheterna under en presskonferens förra fredagen.

Följ ämnen i artikeln