Fler områden isoleras igen i Spanien

TT-AFP

Publicerad 2020-07-05

Omkring 70 000 invånare i Galicien i nordvästra Spanien isoleras återigen från omvärlden på grund av spridningen av coronaviruset.

Omkring 70 000 invånare i Galicien i nordvästra Spanien isoleras återigen från omvärlden på grund av spridningen av coronaviruset.

Inskränkningen följer på att cirka 200 000 invånare fått samma dom i Katalonien i nordost.

– För tillfället. . .  har vi 106 positiva fall, vilket innebär en ökning från föregående dag med 21 fall, säger Jesús Vázquez, vid Galiciens hälsovårdsmyndighet, vid en presskonferens i regionhuvudstaden Lugo.

Han tillägger att det anses nödvändigt att skärpa restriktionerna och "isolera oss själva från möjligheten till exponentiell tillväxt vilket tenderar att inträffa i fall av samhällssmitta vilket, här, ännu inte har inträffat".

Det innebär att alla invånare i staden La Mariña, cirka 14 mil öster om A Coruña förbjuds att lämna sitt grannskap och att folksamlingar på fler än tio personer förbjuds. Området kommer i ett första skede att isoleras i fem dygn medan myndigheterna analyserar utvecklingen.

Under lördagen beslutades att över 200 000 människor, däribland invånarna i staden Lleida med runt 140 000 invånare, isoleras från omvärlden efter en ny virusvåg i Katalonien i Spanien.

Boende i grevskapet Segrià, i den västra delen av Katalonien, blev förbjudna att röra sig utanför den avspärrade zonen. Resor in i området förbjöds också.

Det hårt coronadrabbade Spanien öppnade gränserna för besökare från Schengenområdet och Storbritannien den 21 juni. Även turister från tolv länder utanför EU välkomnas till landet.