Kvinnor i hela världen marscherar mot Trump

Uppdaterad 2017-01-22 | Publicerad 2017-01-21

I dag protesterar människor världen över mot USA:s nye president under parollen Women's March.

I Stockholm sluter tusentals upp på Norrmalmstorg.

– Har vi kunnat mobilisera så här mycket folk så kommer vi kunna kommer flytta berg i framtiden, säger Lotta Kuylenstjerna som arrangerar marschen i Stockholm.

Följ ämnen
Längdskidor

På hemsidan för Women’s March visar räkneverket 673. Det är antalet marscher som ska ske över hela världen i dag den 21 januari.

Totalt antal kvinnor som antas delta världen över: 2 226 540.

Women’s March är en global rörelse som uppstod som en reaktion mot Donald Trumps politiska retorik som många världen över uppfattar som rasistisk, homofobisk och kvinnofientlig.

Rörelsen i Washington DC startade dagen efter valet och har snabbt fått så kallade syster-rörelser över hela världen.

I dag sker demonstrationen i Washington klockan 18, lokal tid. Cirka 200 000 deltagare beräknas dyka upp.

Oklart hur många tusen som kommer

I Sverige arrangeras demonstrationer idag i Stockholm och i det kanske mer otippade Åre. I Åre kommer protesterna att ske på skidor.

Lotta Kuylenstjerna organiserar marschen i Stockholm. Hon har tidigare bott i USA i flera år och blev ”deprimerad” säger hon när valresultatet stod klart.

Tusentals personer kommer att samlas på Norrmalms torg i Stockholm för att protestera och markera mot Trumps retorik.

– Min förhoppning är att folk kommer att kunna se att vi är många och att ingen får tysta oss. Det handlar om en global rörelse som inte är anti-Trump i sig, vi bryr oss inte om de politiska spelen utan vi vill markera att vi inte respekterar den retorik som Trump har använt sig av under kampanjen mot alla sorters människor.

”Eventet har fått eget liv”

Lotta Kuylenstjerna vet inte hur många som kommer exakt, eventet hon skapade på Facebook är allt annat än förutsägbart. Tidigt under lördagen var det 2 400 anmälda som skulle gå. Och ytterligare 5 400 har klickat i att de är intresserade av att medverka.

– I går var det 2000 färre som var intresserade av marschen, så jag vet inte hur många det blir. Det här eventet lever sitt eget liv.

Tror du att en sådant här arrangemang kommer att ha någon egentlig effekt?
– Ja, det tror jag. Har vi kunnat mobilisera så här mycket så kommer vi kunna kommer flytta berg i framtiden.

Vad är målet då?
– Att mobilisera kvinnor världen över när det kommer mänskliga rättigheter och jämställdhet. Vi kommer kunna stötta varandra.

”Vi kan också i Åre”

I Åre är det inte planerat för tusentals deltagare. Det tror inte arrangören Karen Monsén. Men det kommer ske på längdskidor på Skidcentret Björnen i Åre.

Karen Monsén är amerikan och har bott 26 år i Sverige varav elva i Åre.

– Jag är precis som alla andra påverkad av det som sker i USA. Därför vill vi visa i Åre att vi inte bara sitter stilla och tittar på.

Karen Monsén tänkte åka ner till marschen i Stockholm först.

– Sen kände jag att nej vi kan ju lika gärna göra något här uppe. Folk här är verkligen engagerade och bryr sig.

Te och bullar till alla

Karen Monsén har spritt eventet via Facebook men också genom att berätta om det ”på byn”. Spåren är antingen fem eller tio mil långa.

– Jag har gjort te och fixar bullar till oss. Det är tjejer från skidgymnasiet som kommer bland annat, och cirka tio av oss kommer in från Östersund.

Varför gör du det här?
– Det är en höger-våg genom hela Europa och det oroar mig och många andra. Jag vill inte bara att man tittar på utan att man står upp för det man tror på.

Och i Åre står man upp för saker helst på ett par skidor, eller?
– Haha, ja precis, säger Karen Monsén.