Glaset är fortfarande ett stort mysterium

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-04

Polisens nya strategi: Hitta ett mönster bland fallen som anmälts

RYCKTE UT – FÖR ATT HÄMTA EN FÄRDIGRÄTT Varje nytt fall av glas i kyckling och annan mat tas nu på största allvar. Polisen är angelägen om att snabbt ta hand om det glas som hittas för att sedan kunna analysera och jämföra det med andra fynd. I går ryckte polisen ut i Malmö för att hämta resterna av en färdigrätt i vilken en 77-årig dam hittat en stor glasbit.

Ännu är källan till glaset som hittats i kyckling och annan mat över hela landet ett mysterium.

–?Vi tar det här på största allvar och jobbar nu för att hitta ett mönster bland alla de fall som anmäls, säger biträdande rikskriminalchef Tommy Hydfors.

Kronfågels fabrik i Valla utanför Katrineholm.

I går hölls ett krismöte där representanter från livsmedelsbranschen, handeln och polisen la upp en ny strategi.

–?Varje fall av glas i mat ska i fortsättningen hanteras lika och polisanmälas, säger Dick Malmlund, ­säkerhetschef på Svensk handel.

Han konstaterar också att det inte bara är i kyckling som glas har hittats den senaste tiden.

–?Fynd har också gjorts i korv, frukt och pytt i panna. Totalt är ett tiotal fall polisanmälda. Var glaset kommer ifrån är ett mysterium.

Säpo inkopplat

Rikskriminalpolisen har tillsatt en samordningsgrupp som ska försöka hitta ett mönster bland alla de fall där glas upptäckts i mat. Även Säpo bistår i utredningen.

–?Vi är i en insamlingsfas och vartefter vi får mer ­information ska vi försöka hitta ett mönster i det här, säger Tommy Hydfors, ­biträdande rikskriminalchef.

”Kan vara påhittat”

Men det som nu börjar likna masshysteri runt glas i mat kan försvåra polisens arbete.

–?Några av fynden kan ­vara påhittade av personer som vill ha uppmärksamhet, säger psykiatrikern Ulf Åsgård som är expert på gärningsmannaprofiler.

Han menar också att det kan handla om ett organiserat sabotage.

–?Det skulle inte förvåna mig om det finns hot eller utpressningsbrev som inte offentliggjorts, säger Ulf Åsgård.

Men det förnekar Kronfågels informationschef Jenny Fridh.

–?Om vi fått det hade vi haft en förklaring, men det har vi inte.

Vakter på fabrikerna

Samtidigt som polisen och handeln vidtar åtgärder är säkerheten skärpt vid Lantmännen Kron­fågels anläggningar i Sverige och Danmark. De är hermetiskt slutna och vakter cirkulerar både in- och utvändigt.

”Otäckt”

Stämningen bland de anställda är tryckt.

–?Det som händer är ­väldigt otäckt och ingen ­fattar varför. Vem vill skada företaget? Och varifrån kommer glasbitarna? ­Frågorna surrar men ingen vet något, säger Irene ­Olsson, 40, som arbetar på Kronfågel i Kristianstad.