Norge är präglat av terrorn

Uppdaterad 2011-07-25 | Publicerad 2011-07-23

"En otroligt sorgsen och dämpad stämning"

Militärer patrullerar mitt i Oslo och alla offentliga byggnader flaggar på halv stång.

Många norrmän inser först nu omfattningen av det som hänt.

– Det som hände på Utøya är en nationell tragedi, sa Norges statsminister på en presskonferens på lördagsmorgonen.

Människor uppmanades att hålla sig inne och inte befinna sig i centrala Oslo på fredagskvällen. Uppmaningen lyddes av de flesta och centrum låg nästintill öde under natten till lördagen. Men polisen uppger att situationen på morgonen blivit allt mer överskådlig, skriver VG.Nett.

Det är dock först i dag som många kommer att inse omfattningen av det som hänt. På fredagskvällen låg den uppskattade dödssiffran på ön Utøya kring 10 personer. När norrmännen vaknade var siffran uppe i minst 80.

Militär bevakar byggnader

Alla offentliga byggnader flaggar på halv stång för att visa respekt för de som drabbats av dåden och för att markera en nationell känsla av samhörighet och sorg, säger Norges statsminister Jens Stoltenberg till NRK. Byggnader som slottet, Utrikesdepartementet, Stortinget och ett stort område kring regeringskvarteret är avspärrade och bevakas av tungt beväpnad militär, många med hundar.

Platsen kring regeringsbyggnaden beskrivs av VG Nett som en krigszon och en taxichaufför som tidningen pratat med berättar att alla hans kunder uttryckt rädsla och undrar vad som händer.

Jens Stoltenberg höll presskonferens på lördagsmorgonen tillsammans med justitieminister Knut Storberget. Han beskrev massakern på Utøya som en nationell tragedi.

– Inte sedan andra världskriget har landet drabbats så hårt, sa Jens Stoltenberg.

Senare fortsatte han:

– För mig är Utøya mitt ungdomsparadis, som i går förvandlades till ett helvete.

"Sorgsen och dämpad stämning"

Aftonbladets reportrar Caroline Wiberg och Carina Bergfeldt befinner sig på kriscentret på Sundvoldens hotell vid Utøya. De berättar att många drabbade fortfarande är kvar.

– Många kompisgäng är här. Jag mötte ett gäng med fem till sex killar som stod och höll om varandra och grät, det går människor och gråter överallt, säger Caroline Wiberg.

Mängder med brandmän, poliser, läkare och psykologer befinner sig på hotellet för att försöka hjälpa alla chockade ungdomar. Och några anhöriga har lyckats ta sig innanför de avspärrningar som omger kriscentret.

– Man ser dom i lobbyn när dom hittar eller inte hittar sina barn, det är obeskrivligt, säger Carina Bergfeldt.

Flera av de ungdomar som flydde undan vansinnesskjutningarna på ön fick bara med sig underkläder och någon tröja. När dom simmade ut i vattnet blev deras kläder för tunga och de tvingades ta av sig dom. Flera lokala affärer har därför lämnat kläder utanför hotellet.

– Trots att det är lördag är det lite människor ute. Det är en otroligt sorgsen och dämpad stämning, även i områdena omkring hotellet, säger Carina Bergfeldt.

Ortsbefolkningen instämmer i statsministerns ord.

– De är chockade. Det är en idyll som har förstörts, säger Caroline Wiberg.