Utredning om kostöld återupptas

Uppdaterad 2014-04-02 | Publicerad 2013-02-01

Nyligen meddelade polisen att utredningen rörande stölden av 69 nötkreatur på en gård i Stjärnhov läggs ner.

Men efter nya tips återupptas nu förundersökningen.

– Vi har fått uppslag att arbeta med, säger Fredrik Wallén på polisen i Södermanland.

Det var den 19 december i fjol som den uppmärksammade stölden uppdagades. Lantbrukaren hade anlitat två slakterier som skulle köra hans 69 kor och tjurar till slakt. Men när han öppnade dörren till ladugården på Tuna säteri på morgonen var den redan tömd på nötkreatur.

”Kommer att arbeta intensivt”

De 69 stulna djuren värderas till omkring 700 000 kronor.

– Det är en ekonomisk katastrof det här. Det känns både jobbigt och obehagligt, sa den bestulne lantbrukaren Claes Roempke till Aftonbladet efter att han polisanmält stölden.

Polisen i Södermanland meddelade nyligen att man lagt ner utredningen. Men uppger nu att man fått in nya tips rörande den omfattande stölden.

– Vi kommer att arbeta intensivt med detta uppmärksammade fall. Av både operativa och formella skäl så berättar vi dock inte vilka utredningsåtgärder som pågår eller annat som sker i ärendet, uppger Fredrik Wallén, informationschef hos Polismyndigheten i Södermanland, i ett pressmeddelande.

GW: ”Ett mycket enkelt ärende”

Polisprofessorn Leif GW Persson rasade mot utredningen i tv-programmet Veckans brott på SVT. Han är kritisk till hur polisen skött saken.

– Det är ett mycket enkelt ärende. Det finns bara några begränsade möjligheter, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Sedan är det bara att steg för steg utesluta.

Han ser det som osannolikt att någon skulle ha flyttat på alla kreaturen mitt i natten.

– Att lasta upp en enda tjur på en vagn är inte så lätt, framförallt inte mitt i natten. Och ska du flytta 69 djur – det är ju som landstigningen i Normandie fast tvärtom, säger han.

Fotnot: Aftonbladet har sökt lantbrukaren för en kommentar.