Bárdarbungas utbrott närmar sig – magman kan flytta sig en kilometer per dag

Publicerad 2014-08-21

Sedan i lördags har vulkanen Bárdarbunga på Island haft tusentals jordskalv. Magman rör sig i nuläget mellan fem och tio kilometer under marken.

– Det blir inget utbrott så länge magman inte kommer upp, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.

Vatnajökull på Island är 8 000 kvadratkilometer stor. Därmed är den Europas största glaciär. Sedan i lördags har det inträffat tusentals jordskalv under den, i vulkanen Bárdarbunga.

Nu rapporterar den isländska tidningen mbl.is att över 700 jordbävningar har registrerats i de norra delarna av glaciären sedan midnatt – och att en stor volym av magma kan komma att röra sig en kilometer nordost per dag.

Samlat in data

– Vi har olika vädermätningar som ger olika resultat, säger Kristin Jonsdottir vid det isländska meteorologiska institutet, till mbl.is.

Hon menar att det är svårt att räkna ut på vilket djup som skalven ligger, men att de tros finnas någonstans på mellan fem och tio kilometers djup.

– GPS-mätningar kan berätta om hur mycket magma som är på väg, men det finns mycket få mätningar, så det är mycket grovt. Men vi kan säga att det verkar finnas en hel del magma som är i rörelse, säger Kristin Jonsdottir till mbl.is.

Områden norr om Bárdarbunga har evakuerats och den isländska kustbevakningen har flugit över glaciären med en grupp forskare ombord. Målet med flygningen var att samla in data med hjälp av radar och övervakningsutrustning – med förhoppningen att få fram resultat som kan användas för att bedöma situationen i området.

Man ska också flyga runt i området för att undersöka om turister fortfarande finns där.

Rör sig horisontellt

– Magman rör sig, men den är på mellan fem och tio kilometers djup i jordskorpan och har inte kommit upp än, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.

Han förklarar att man via jordskalvsanalyser kan följa hur magman rör sig och att den nu rör sig mer horisontellt, in i jordskorpan, och att den hittills inte har rört sig vertikalt, det vill säga uppåt.

– Det betyder att det inte blir något utbrott så länge magman inte kommer upp, säger han.

300 evakuerade

Om det blir något utbrott menar Reynir Bödvarsson är omöjligt att svara på – det är lika möjligt att det blir ett utbrott som att det inte blir det.

– Det är en pågående aktivitet. Vad man kan säga är att det kan ske ett utbrott om ett par, tre timmar eller om några dagar. Eller så somnar den in och då blir det inget utbrott alls, säger han och fortsätter:

– Det kan också bli ett måttligt utbrott, alltså ett som inte är så allvarligt, men det kan också bli ett utbrott med stora konsekvenser även för resten av Europa. Detta kan vi inte säga något om än så länge.

Vilka konsekvenser skulle ett stort utbrott innebära?

– Det kan innebära flygtrafikstörningar, som vi såg med Eyjafjallajökull. Men det var ett litet utbrott. Det här skulle kunna bli större. Det är inte det mest sannolika, men det finns med i bilden att det kan bli så, säger Reynir Bödvarsson.

Cirka 300 invånare har evakuerats från ett stort område norr om Vatnajökul.