Pulverlarmet – kan ha samband med bomber

Publicerad 2015-01-05

Polisen misstänker mjältbrand i pulver

MALMÖ. Brevet med det vita pulvret kom till Kronofogden i Malmö på måndagen.

– Det första man tänker på när man ser ett vitt pulver är så klart mjältbrand, säger Eva-Gun Westford, polisens pressinformatör.

Polisen utrymde lokalerna och ett stort område spärrades av.

Strax före halv elva på måndags förmiddagen fick polisen ett larm om ett misstänkt vitt pulver hos Kronofogden i Malmö. En stor räddningsinsats inleddes och den personal från Skatteverket och Kronofogden som varit i kontakt med pulvret fick isoleras. Först sent på eftermiddagen, efter sanering, kunde personerna som suttit i karantän lämna sin arbetsplats. Sedan gick två kemdykare från räddningstjänsten in och hämtade försändelsen med det misstänkta pulvret. Polisen ser mycket allvarligt på händelsen och pulvret ska bland annat testas för mjältbrand.

– Det är en naturlig åtgärd. Det första man tänker på när man ser ett vitt pulver är så klart mjältbrand, säger Eva-Gun Westford.

Pulvret skickades under kvällen till Folkhälsomyndighetens laboratorium för analys. Innan den är klar betraktas det som farligt. Kronofogdens och Skatteverkets lokaler hålls avspärrade tills det att ämnet är identifierat.

– Vi förväntar oss att får ett svar senast under tisdagsmorgonen, säger Gustaf Sandell, inre befäl på Räddningstjänsten syd.

Utreder ett samband

Malmö har de senaste månaderna drabbats av flera allvarliga händelser. Den 31 november detonerade en kraftig bomb utanför Rättscentrum vid Malmö Tingsrätt. Bomben var så kraftig att den krossade glasrutor över 100 meter från platsen. Under december detonerade sedan ytterligare fyra sprängladdningar i stadsdelen Rosengård. Polisen misstänker att ett tiotal grovt kriminella försöker sätta sig i respekt hos myndigheter och företag. Hittills har tre misstänkta gärningsmän häktats. Polisens pressinformatör, Eva-Gun Westford, menar att alla de här händelserna bör granskas i ett sammanhang och hon utesluter inte en koppling mellan bomberna och incidenten med pulvret.

– Det finns en situation i Malmö som är besvärande, säger Eva-Gun Westford.

Enligt Eva-Gun Westford kommer polisen att ha bomben vid Rättscentrum i åtanke när man utreder händelsen med pulvret.

– När det händer sådana här saker som är liknande varandra så är det klart att man tittar på det i ett sammanhang, säger hon.

Fick sitta i karantän

Ett stort antal personer fick sitta i karantän hos myndigheterna sedan larmet om det misstänkta pulvret. Hur många det egentligen rörde sig om hade polisen och räddningstjänsten delade uppfattningar om under måndagen. Enligt polisen var det ett tiotal personer medan räddningstjänsten menade att det var fler.

– Mina uppgifter är att det var sex personer på Kronofogden och tjugotvå på Skatteverket, säger Håkan Månsson, inre befäl, Räddningstjänsten syd.

Enligt Eva-Gun Westford klädde ett par poliser på sig skyddsutrustning och gick in i lokalerna för att stötta de som isolerats.

Pulvret kördes till Kronofogden

Det blev ett omfattande arbete för räddningstjänsten att sanera all personal. Men det hade inte behövt bli så många. Personalen på Kronofogden utsattes för pulvret i onödan. Försändelsen med det misstänkta pulvret kom, enligt Sven-Gunnar Jonsson som är ortsansvarig på Kronofogdemyndigheten, till Skatteverkets lokal i ett vanligt brev. Brevet var adresserat till Kronofogdemyndigheten i Malmö. Skatteverkets personal öppnade brevet men trots att man upptäckte ett pulver skickades det vidare till Kronofogden.

– Brevet öppnades maskinellt på Skatteverket under övervakning av personal där. När man upptäckte ett vitt pulver stoppade man det i en plastficka och körde det till Kronofogden, säger Eva-Gun Westford, pressinformatör för Skånepolisen.

Först när plastfickan kom in i Kronfogdens lokaler reagerade någon och larmade polis samt räddningstjänst. Lokalerna utrymdes och ett stort område runt om både Kronofogdens lokaler på spärrades av. Den bil som hade transporterat posten inklusive pulvret fick stå kvar utanför Kronofogden eftersom den ansågs kontaminerad.

Vad tänker du om att personal på Skatteverket som upptäckte pulvret sedan placerade det i en plastficka och körde det till Kronofogden?

– Det är mänskligt att reagera så. Därför tänker jag inget speciellt om det. Vi på polisen och personal på räddningstjänsten har mer kunskap och vet därför hur man ska agera, säger Eva-Gun Westford.

”Vet inte vad som hänt”

Det är oklart varför Skatteverkets personal levererade pulvret till Kronofogdemyndigheten trots att man hade sett det när brevet öppnades.

– Jag vet inte vad som har hänt. Vi kommer gå igenom det på onsdag på ett möte, säger Anette Backlund, enhetschef intern service södra, Skatteverket.

Vad är det normala att göra om man upptäcker ett pulver?

– I våra säkerhetsrutiner står det att om man upptäcker ett pulver så ska man kontakta polisen. Men jag vet inte vad man har sett, säger Anette Backlund.