Gottfrid Svartholm Warg döms till fängelse

Publicerad 2014-10-31

Gottfrid Svartholm Warg.

Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg döms till fängelse i tre år och sex månader för dataintrång i det som kallas Danmarks största hackerhärva. Det rapporterar Danmarks Radio.

I går meddelade domstolen att Gottfrid Svartholm Warg, en av grundarna till fildelningssajten Pirate Bay, döms för dataintrång i it-företaget CSC:s system. Nu står det klart att Svartholm Wargs straff blir fängelse i tre år och sex månader. Han utvisas också från Danmark, och beläggs med inreseförbud, enligt Danmarks radio.

Medåtalad släpps

Åklagaren hade krävt att Pirate Bay-grundaren skulle dömas till fängelse i sex år.

En dansk man som stått medåtalad får fängelse i ett halvår. Han har dock redan suttit frihetsberövad i 17 månader och släpps på fri fot.

I intrånget mot CSC kom angriparna över miljontals danska kökortsuppgifter. De fick också tillgång till den danska polisens kriminalregister.

Ska överklaga

Gottfrid Svartholm Warg hävdade under rättegången att hans dator hade fjärrstyrts, men den förklaringen köpte inte rätten.
Pirate Bay-grundaren tänker dock inte ge upp. Den fällande domen ska överklagas till en högre instans, rapporterar Danmarks radio.