Sjuka Sarah ska utvisas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-16

Förståndshandikappad tvingas till Tyskland – familjen får stanna

beroende av sin mamma Sarah, 20, bor med sin syster Raoid, 17, och sin mamma Halimo som alltid tagit hand om henne. ”De är som en person, man kan inte sära på dem”, säger lillasyster Raoid.

STRÄNGNÄS. Mamman och systern får stanna i Sverige.

Men svårt förståndshandikappade och rullstolburna Sarah, 20, tvingas åka tillbaka till Tyskland – helt ensam.

– Mamma gråter varje dag, säger systern Raoid, 17.

Bordet i den lilla lägenheten i Strängnäs är översvämmat av juridiska handlingar. I högen finns tre beslut som alla slår fast att Sarah inte får stanna i Sverige.

Familjen kommer från Tyskland. Och dit ska Sarah ensam skickas tillbaka. Trots att hon är oförmögen att ta hand om sig själv.

Mamman Halimo, ursprungligen från Somalia, träffade kärleken i Sverige och gifte sig förra hösten. Hon och minderåriga dottern Raoid, 17, har därför fått tillfälliga uppehållstillstånd.

Men Sarah är myndig i lagens mening.

– På pappret kanske hon är 20 år, men mentalt är hon ett barn, säger Raoid.

Vårdas dygnet runt

Sarah kan varken gå, stå eller prata. Hon föddes med spastisk tetrapares, mental funktionsnedsättning och epilepsi. I 20 år har hennes mamma vårdat henne, dag som natt. Hon är även utsedd till god man för Sarah i tysk domstol.

Benhård lag

– De är som en person, man kan inte sära på dem. Sarah har aldrig levt med någon annan än mig och min mamma, säger hennes syster.

Men lagen är benhård. Utan permanent uppehållstillstånd spelar det ingen roll om de har ett särskilt beroendeförhållande.

– När en person beviljas tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av en nära anknytning till en make får inte barn som blivit vuxna följa med. Så har lagstiftaren bestämt att det ska vara och då kan det uppstå sådana här situationer, säger Sven Bergqvist, jurist på Migrationsverket.

”Inte udda”

Ärendet överklagades till Migrationsdomstolen. Som anser att det varken finns ett särskilt beroendeförhållande eller synnerligen ömande omständigheter. De kallar Sarahs situation för inte ”särskilt udda”.

Kritisk till beslutet

Sarahs juridiska ombud Malin Mörsare är kritisk:

– Det här är ett klassiskt fall där man borde ha tittat på det med lite mer mänskliga ögon.

Sarahs fall har överklagats till högsta instans, Migrationsöverdomstolen, som beslutat att inte ta upp ärendet.