Kärnvapen på flygplan över USA

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Av misstag flögs sex kärnvapenstridspetsar i ett bombplan tvärs över USA i förra veckan.

Det är ett brott mot internationella avtal.

– Det här är en rejäl tabbe som kommer resultera i att några huvuden kommer rulla, sa Don Shepperd, en pensionerad major inom flygvapnet och militärexpert, till CNN.

De sex kärnvapenspetsarna skulle tas ur bruk och skulle ha monterats bort från kryssningsrobotarna innan dessa fästes vid bombplanet av modellen B-52. Men på grund av ett misstag blev det inte så.

Ovetande om att planet bar på kärnvapen, klev besättningen ombord och lyfte från flygbasen i North Dakota. Först efter att det hade landet i Louisiana upptäcktes misstaget, uppger en anonym källa till CNN.

Brott mot avtal

Incidenten har lett till en stor undersökning och flygvapnet har stängt av den ansvarige officeren.

USA har enligt ett internationellt avtal gått med på att inte flyga med kärnvapen.

– Det verkar som om det avtalet nu har brutits, säger Don Shepperd.

Incidenten har till och med skakat Pentagon. Deras pressekreterare Geoff Morell uppgav att misstaget har gjort många mycket oroade.

– Försvarsminister Robert Gates informerades snabbt om incidenten och hålls uppdaterad. Jag kan också avslöja att det var tillräckligt viktigt för att president Bush skulle bli underrättat om det.

Radioaktivitet

Flygvapnet har nu meddelat att alla stridsplan och bombplan i USA kommer att stoppas till och med den 14 september så att man kan gå igenom sina rutiner.

Men enligt källor till CNN innebar misstaget aldrig någon stor risk för allmänheten. Även om planet hade kraschat, eller om kryssningsrobotarna hade fallit av planets vingar på något vis, så hade de inte kunnat orsaka en kärnvapenexplosion. De kan nämligen endast aktiveras av presidenten själv.

Dock kunde annat explosivt material i stridsspetsarna detonera.

– Men när man har kärnvapen ombord och ett plan kraschar så kan materialet spridas över en stor yta och det kan bli radioaktivt, säger Shepperd.