Polisen varnar för ny dödsdrog

Publicerad 2015-07-09

Polisen varnar för en ny livsfarlig nätdrog.

De misstänker att flera redan har dött.

– Det här är en direkt livsfarlig drog och den är också relativt lättillgänglig, säger Peder Jonsson på polisen.

Den nya drogen liknar utseendemässigt den medicin med namnet XANOR som används inom sjukvården. Enligt polisen tillverkas drogen av okända leverantörer. Det gör tabletterna livsfarliga.

– Den är livsfarlig, särskilt i kombination med andra droger och alkohol.

"Blir dåsig och avtrubbad"

Drogen säljs på internet och kallas för Xanorstavar. Enligt polisen verkar de innehålla ämnet flubromazepam, som är besläktat med bensodiazepiner.

– När man tar drogen blir man väldigt dåsig, trött, avtrubbad, helt borta med kraftiga minnesluckor och andningssvårigheter, säger Olle Andersson på grova brott.

Det handlar om två till tre personer som polisen misstänker ha dött efter att ha kommit i kontakt med drogen. Många har också blivit direkt utslagna på grund av den här drogen. Bara i Västerbotten har ungefär tio personer åkt till akuten för överdoser under den senaste tiden.

– Det är en olycklig trend med många dödsfall. Vi brukar inte ha så många överdoser, men nu har vi haft ett flertal på en kort tid, säger Peder Jonsson på polisen i Västerbotten.

Populär i hela Sverige

Polisen har känt till drogen sedan i vintras, men det är inte förrän nu användningen eskalerat och blivit en populär drog i hela Sverige.

Drogen var tidigare inte narkotikaklassad men sedan den 9:e juni klassas den som narkotika.

– Vi vill varna alla för att beställa och bruka denna typ av drog, säger Olle Andersson.

Följ ämnen i artikeln