Byar helt avskura efter jordbävningen

Uppdaterad 2015-05-02 | Publicerad 2015-05-01

Jordskred och husruiner blockerar vägarna.

Hela bergsbyar är avskurna från omvärlden efter jordbävningskatastrofen i Nepal.

– Sjuka kan inte få hjälp, säger volontärarbetaren Stacey Baker till CNN.

Delar av huvudstaden Katmandu ligger i ruiner. Men i områdena runt jordbävningens epicenter är hela bergsbyar fortfarande bortom nästan all hjälp.

Snart en vecka efter Nepals kraftigaste jordbävning någonsin är vägarna fortfarande blockerade av jordskred och sönderfallna hus.

På vägen till byn Keura har ett provisoriskt hjälpcenter satts upp, rapporterar nyhetskanalen CNN.

– Många människor kommer ner för att hämta provianter och mat. Vi tror att de sjukaste som behöver hjälp inte kan ta sig hit, säger Stacey baker, en pensionerad amerikansk ambulanssjukvårdare som befann sig på semester i Nepal när skalvet inträffade.

"Ingen kommer"

Röda Korset vittnar om "nästan total ödeläggelse" och människor i desperat behov av räddningsinsatser.

– Ingen har kommit för att hjälpa oss. Bilarna och lastbilarna med hjälpsändningar kör bara förbi. Hur ska vi klara oss? säger 33-årige engelskaläraren Kumar Ghorasainee i byn Melamchi i Sindupalchowkdistriktet, till nyhetsbyrån AFP:s reporter.

Räddningsmanskap från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC), som besökt flera byar och städer i närheten av skalvets epicentrum i samma distrikt, uppger att 90 procent av bostäderna i staden Chautara är förstörda.

"Gräver med händerna"

"Sjukhuset har kollapsat och människor gräver i rasmassorna med händerna i hopp om att hitta släktingar som överlevt. Vi kan förvänta oss att situationen är densamma, om inte värre, på många andra platser där hjälpen ännu inte nått fram", säger Jagan Chapagain, IFRC:s chef för Asien och Stillahavsregionen, i ett pressmeddelande.

Bilden bekräftas av svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som nu finns på plats i Nepal för att bistå andra hjälporganisationer i räddningsarbetet.

Brist på mat och vatten

– I Katmandu finns väldigt mycket hjälp att få, men behoven är inte så stora. Livet har börjat gå vidare till nästa fas. Men behoven utanför huvudstaden är stora. Vi får indikationer på att det finns byar där upp till 80 procent av husen rasat och där det är brist på mat och vatten, säger Emma Trobeck, informationsansvarig för MSB:s insats i Nepal.

TT: Vad är de största hindren för att nå fram med hjälp till de här områdena?

– Byarna ligger väldigt isolerade, det är problem med framkomligheten och människor är väldigt fattiga, så det kan vara svårt att rapportera att man behöver hjälp.

Över 6 200 döda

25 personer från MSB ska under dagen ge sig av mot det hårt drabbade Gorkhadistriktet, för att på uppdrag av FN bygga upp ett fältkontor som ska koordinera hjälpinsatserna i området.

Med sig har de även medicinsk personal och två vattenreningsverk.

– Det känns som att hjälpen börjar nå ut i landet, så vi är optimistiska. Men det är viktigt att ha lite tålamod och skapa en fungerande organisation, i stället för att göra fort och fel, säger Emma Trobeck.

Den officiella dödssiffran i Nepal har stigit till 6 204, med runt 14 000 skadade, uppger myndigheterna enligt nyhetsbyrån AFP. Ytterligare 100 människor har omkommit i grannländerna Kina och Indien.