USA: Ryssland kan bli partner mot IS

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-25

USA:s försvarshögkvarter Pentagon sträcker ut en trevare till Ryssland om militärt samarbete i Syrienkriget.

Samtidigt meddelar Vita huset att ett samarbete förutsätter samtal om hur Syriens president Bashar al-Assad ska kunna lämna makten.

Ryssland har sänt hundratals soldater, stridsflygplan, artilleri och annan krigsutrustning till Syrien – en händelseutveckling som har oroat den USA-ledda alliansen, som sedan förra året utför flygräder mot jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i landet.

Men nu säger USA:s försvarsminister Ashton Carter att det finns öppningar för samarbete i kriget mot IS – om Ryssland även söker hitta en politisk lösning på krisen.

– Med en sådan kurs är det möjligt att vi hittar områden där vi kan samarbeta. Men om det handlar om att hälla bensin på brasan i inbördeskrigets Syrien, är det naturligtvis inte fruktbart, säger Carter enligt nyhetsbyrån AFP.

Oro för USA-stödda rebeller

Ett samarbete förutsätter enligt Carter att Ryssland inte "urskillningslöst" attackerar president Bashar al-Assads fiender. USA oroar sig för att en sådan utveckling skulle sätta rebeller, uppbackade av den USA-ledda alliansen, i fara.

– Det är mycket snack. Nu är det dags för klarspråk och för Ryssland att bekänna och bringa klarhet i exakt hur de avser att bidra konstruktivt till den redan pågående multinationella koalitionen, säger Vita husets Celeste Wallander, enligt Reuters.

En stor stötesten är Syriens president Bashar al-Assads roll – eller ickeroll – i en framtida fredsprocess. Rysslands president Vladimir Putin sade i en intervju med CBS News på torsdagen att det enda sättet att få slut på kriget är att stötta den befintliga regimen, men att samtidigt ställa krav på dialog med oppositionen.

al-Assad en vattendelare

Flera ledare i väst har öppnat för att Bashar al-Assad ska vara en del av fredsprocessen. Även USA:s utrikesminister John Kerry sade nyligen att även om al-Assad måste avgå behöver det inte ske i samband med ett fredsavtal.

Men enligt Vita huset är ett samarbete med Ryssland i kriget mot IS dock uteslutet om det inte innefattar en diskussion om hur al-Assad ska kunna lämna makten.

– Att besegra IS utan att på samma gång genomdriva en politisk förändring är att elda på den extremism som bär upp IS, säger Ashton Carter.

TT