Därför är världens mäktigaste maktlös

Glöm tuffare vapenlagar

President Obama är en av få presidenter som kräver hårdare vapenlagar – men utan kongressens stöd kommer det aldrig att hända.

President Obama ska föreställa världens mäktigaste man.

I går stod han för 15:e gången efter en skolskjutning och krävde hårdare vapenlagar.

Han kan glömma det. Hur många som helst kan dö utan att rätten att bära vapen inskränks i USA.

Reaktionen inför skolskjutningar i USA är på väg att bli ungefär densamma som när ännu en självmordsbombare sprider död och förintelse i Irak. Folk rycker på axlarna och tänker; jaha så var det dags igen. Undrar vad det är för galning den här gången?

Dödsskjutningarna har blivit vardag och även om media fortfarande ger dem betydligt mer uppmärksamhet än terrordåd i Irak så har mycket av känslan av chock och förfäran försvunnit.

Skolattackerna har på ett makabert sätt blivit vardag.

Kanske för att det amerikanska samhället gör så lite för att få stopp på dem.

I år har det hittills inträffat 45 skolskjutningar i USA (inte alla med dödlig utgång), enligt Huffington Post. Under sina snart sju år som president har Obama framträtt mer än ett dussin gånger för att beklaga och uttrycka sin avsky för skolattacker som krävt många döda. Han är en av få presidenter som utan att tveka ställt sig upp och krävt hårdare vapenlagar.

Men i den här frågan är världens mäktigaste man totalt maktlös.

Smutskasta

Amerikaner har ett väldigt speciellt förhållande till vapen. Många anser att gud och den amerikanska konstitutionen ger dem rätten att bära vapen för självförsvar. Bakom den uppfattningen ligger tolkningen av grundlagens andra tillägg. En tolkning som även har stöd av domar i landets högsta domstol.

Denna rätt drivs extremt hårt av den amerikanska vapenlobbyn med National Rifle Association, NRA, i spetsen. En organisation som varje år får miljoner av vapenindustrin.

För varje republikan som vill bli president eller kongressman är det politiskt självmord att att säga ja till hårdare vapenlagar. Varje sådan kandidat utsätts omedelbart för en smutskastningskampanj.

Det spelar ingen roll hur ofta Obama kräver kraftiga inskränkningar i rätten att bära vapen. Utan en kvalificerad majoritet i kongressen kan han inte göra något. Någon sådan majoritet finns inte.

Mer vapen

När det inte ens gick att få ihop tillräckligt med stöd efter att 20 små barn dödats vid en skola i Connecticut 2012 så kommer det inte att gå under överskådlig tid.

Tvärtom är det många amerikaner som tycker att fler människor borde bära vapen. Efter varje dödsskjutning vädras åsikten att om bara fler av lärarna och eleverna haft en puffra i fickan så hade de kunnat skjuta ihjäl massmördaren innan han hunnit döda så många.

För mig en helt absurd slutsats av alla skolskjutningar men det är så många amerikaner resonerar.

Hur lätt det är att få tag på ett vapen fick jag själv erfara när jag för några år sedan besökte en vapenmässa i delstaten Wyoming. Det var som en loppmarknad för bössor och ammunition. Jag kunde utan problem ha köpt vapen från ett av stånden där privatpersoner sålde sina begagnade puffror utan att ens behöva gå igenom en så kallad "background check". Med ett enkelt telefonsamtal hade jag kunnat köpa en tillräcklig arsenal för att starta ett mindre krig så länge jag inte var registrerad som tidigare straffad eller psykiskt sjuk.

Vägrar se

Majoriteten av de amerikanska politikerna fortsätter vägra se sambandet mellan den stora mängden vapen som finns i det amerikanska samhället och de ständigt återkommande skolskjutningarna.

Frågan de borde ställa sig är: varför inträffar dessa skjutningar ständigt i USA men så sällan i några andra länder?

Jag kan bara se två förklaringar.

Antingen är det något i det amerikanska samhället som producerar dessa förorättade, galna mördarmaskiner.

Eller så beror det på att människor som är beredda att begå massmord har så lätt att få tag på vapen.

Följ ämnen i artikeln