Två miljoner katter ska dödas i Australien

Uppdaterad 2015-07-21 | Publicerad 2015-07-19

Katten på bilden har inget med artikeln att göra.

Australiska myndigheter har presenterat en ny kontroversiell strategi för att rädda utrotningshotade arter.

Under fem år ska man döda två miljoner vildkatter då de påstås hota djurlivet i landet.

– Vildkatten ska listas som skadedjur och jagas med olika metoder, säger Greg Hunt, landets miljöminister.

Förslaget att döda två miljoner katter presenterades som en del i ett större program för att försöka rädda hotade arter. Den nya strategin, som ska genomföras under en femårsperiod, offentliggjordes på Melbourne zoo av bland annat landets miljöminister Greg Hunt.

Katterna ska fångas i fällor, skjutas och förgiftas, enligt regeringen. Det rapporterar The Independent. Alla stater och territorium i Australien har enats om att vildkatten ska listas som ett skadedjur.

Kattfria hägn

Gregory Andrews, kommissionär med ansvar för hotade arter, försökte under presentationen förklara hur regeringen resonerat.

– Det är viktigt att understryka att vi inte hatar katter. Vi kan bara inte tolerera den skada de åsamkar det vilda djurlivet. Över 120 australiska arter riskerar att utrotas på grund av vildkatterna, sa han.

Utöver avskjutningen av vildkatterna planeras flera andra åtgärder. Bland annat ska man installera 10 kattfria hägn i det norra territoriet. Alla katter i närbelägna områden kommer att dödas.

Inte första gången

Totalt satsar regeringen 6,6 miljoner dollar för att genomföra strategin, rapporterar RT.

Det är inte första gången den australiska regeringen ”förklarar krig” mot en specifik djurart. Tidigare har grodor och kaniner dödats i liknande program för att rädda hotade arter.

Följ ämnen i artikeln