Väst tar Putin i örat

Inte sedan Ryssland annekterade Krim har EU och USA tillsammans gjort en så kraftig markering mot Putin.

Relationerna är nu de mest djupfrysta sedan kalla kriget.

Märkligt nog utom mellan presidenterna Trump och Putin.

EU-ledarna och USA har redan pekat ut Ryssland som sannolikt skyldig till mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury i Storbritannien den 4 mars i år.

Det samordnade beskedet om massutvisningar av ryska diplomater från 14 EU-länder, USA, Ukraina och Kanada är ytterligare ett sätt att säga till Kreml att deras beteende är oacceptabelt. Omvärlden fruktar att Ryssland fortsätter med sina riktade mord om man inte säger ifrån på skarpen.

När Ryssland attackerade och annekterade halvön Krim från Ukraina svarade EU också samordnat med utvisningar och ekonomiska sanktioner. Det ryska beteendet satte hela efterkrigstidens säkerhetspolitiska ordning på spel.

Reagerar kraftfullt

Att EU och USA tar till nästan lika hårda åtgärder för ett mordförsök visar hur allvarligt man ser på Rysslands beteende. Genom att använda ett högpotent nervgift som är förbjudet även i krigstid, var det inte bara en attack mot Skripals utan mot hela Storbritannien. Ett 20-tal personer påverkades av nervgiftet i större eller mindre grad. Människor kunde i värsta fall ha dödats.

Det är detta totala förakt för internationella spelregler som får Europa och USA att reagera så kraftfullt.

Att så många länder nu utvisar diplomater visar också att de fått sådana uppgifter från britterna att de känner sig säkra på att det inte kan ha varit någon annan än Ryssland som låg bakom mordförsöken.

Därmed stöttar de Storbritannien trots att några hundraprocentiga bevis ännu inte lagts fram.

Försökt skapa förvirring

Ryssland anses ha haft flera veckor på sig att komma med en förklaring hur det nervgift som tillverkades i Sovjetunionen på 80-talet kunde användas i Salisbury. Ingen sådan förklaring har kommit. I stället har Ryssland försökt skapa förvirring genom att anklaga andra länder för att ha producerat nervgiftet.

Sverige var ett av de länder Ryssland pekade ut. När utrikesminister Margot Wallström kallade upp den ryska ambassadören till UD förra veckan vars hans förklaring att det bara handlade om "en gissning".

Ett minst sagt vårdslöst sätt att handskas med sanningen.

Detta faktum och frånvaron av ett seriöst ryskt svar har övertygat många länder om att det är Ryssland som ligger bakom.

Priset är högt

Det enda som egentligen talar emot är att förövarna genom att använda ett så ovanligt nervgift som bara producerats i Ryssland direkt pekade fingret mot Kreml. Kanske trodde de att giftet inte skulle gå att spåra.

Motivet bakom är sannolikt att Ryssland vill skicka en varning till agenter, byråkrater och rika ryssar bosatta utomlands att inte samarbeta med fienden väst.

Priset för Ryssland är högt.

Relationerna är på absolut bottennivå med såväl EU som USA. De har aldrig varit så dåliga sedan kalla kriget avslutades i och med Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens upplösning två år senare. Detta utan att de längre finns någon ideologisk konflikt mellan öst och väst.

Nu handlar det mest om att president Putin vill återupprätta Ryssland som stormakt och därför uppträder mer aggressivt på världsarenan samtidigt som USA med först Obama och nu Trump alltmer abdikerat från sin roll som supermakt.

Extremt märkligt

Extremt märkligt är att mitt i detta djupfrysta läge mellan USA och Ryssland finns en separat och tämligen varm relation mellan länderna båda presidenter. Trump ringde och gratulerade Putin till valsegern i förra veckan och bjöd in till ett toppmöte mellan de två. Trump säger aldrig ett ont ord om Putin och den ryske presidenten är också mycket vänligt inställd till Trump.

Hur dessa två relationer kan existerar parallellt är obegripligt men ger också hopp om att relationerna kan tina upp snabbare än det djupfrysta läget annars skulle medge.