Vänder det för Trump nu?

Skattereformen är Trumps första riktigt stora framgång sedan han blev president.

Tajmingen är perfekt precis innan han firar ettårsdagen i Vita huset.

Betyder det att det nu vänt för den kontroversielle presidenten?

Talmannen Paul Ryan håller presskonferens efter att skattereformen röstats igenom i representanthuset

En kraftig skattesänkning var ett av Donald Trumps viktigaste vallöften. Nu levererar han. Åtminstone till vissa amerikaner. Reformen är den mest genomgripande sedan Ronald Reagans tid.

Gladast är företagen som får en kraftigt sänkt bolagsskatt, från 35 procent till 21. Den högsta skattesatsen för privatpersoner sänks med några procent till 37. Något som framförallt gynnar de rikaste amerikanerna som betalar mest skatt.

De flesta får sänkt skatt men för många privatpersoner upphör sänkningen att gälla 2025.

Kritikerna menar att reformen är en gigantisk gåva till företagen och de redan rika och att den riskerar att slå hårt mot de fattiga.

Ökar statsskulden

’Att i förväg räkna ut vilka effekterna blir är inte lätt men helt klart finns det allvarliga frågetecken.

Det största är att skattesänkningarna är helt ofinansierade. USA måste låna en biljon dollar för att genomföra reformen. Därmed ökar statsskulden med lika mycket. Problematiskt för Trump och många republikaner som annars alltid hävdar att USA gigantiska statsskuld är ett av landets mest allvarliga problem. Nu bidrar de själva till att öka på skulden.

Trumps motargument är att skattesänkningarna kommer att leda till en så stark tillväxt i ekonomin att den kompenserar för hela kostnaden. En utveckling som inte många oberoende ekonomer tror på.

Ökar klyftor

Många fruktar istället att skattesänkningarna kommer att göra det nödvändigt att sänka statens kostnader, att spara på annat. Demokraterna fruktar att miljoner amerikaner kommer att förlora sin sjukförsäkring och drabbas av andra nedskärningar och att de redan stora klyftorna i det amerikanska samhället kommer att öka ytterligare.

Hur utfallet blir i verkligheten återstår att se.

För Trump är det viktigaste just nu att han kan peka på en stor politisk framgång efter nästan ett år fyllt av misslyckanden, kontroversiella beslut och ett intryck av kaos i Vita huset.

Presidenten misslyckades med att få igenom ett inreseförbud för människor från ett antal muslimska länder, även om Högsta domstolen på sistone gett honom en tillfällig framgång.

Otålig

Han misslyckades kapitalt med sitt viktigaste vallöfte, att avskaffa Obamacare och ersätta det med "en mycket bättre och billigare" sjukförsäkring. Detta trots att republikanerna har egen majoritet i kongressens båda kamrar.

Därför är skattereformen en mycket välbehövlig framgång.
Frågan är om den visar att Trump nu lärt sig lite mer om hur det politiska systemet fungerar och hur han ska agera för att få med sig politikerna i senaten och representanthuset. Tidigare har han visat stor otålighet och en oförmåga att lägga fram tillräckligt genomarbetade lagförslag.

Skattereformen kan stärka både hans och partiets självförtroende och öka enigheten och därmed möjligheten att genomföra fler reformer.

Bra tajming

Att hans första stora framgång kommer på det ekonomiska området är förmodligen inte en slump. Ekonomin är det sakområde fastighetsmiljardären behärskar bäst och där han har störst trovärdighet bland väljarna. Han har dessutom gynnats av en bra tajming med USA:s ekonomiska utveckling.

När Trump tillträdde var USA ekonomi redan på väg in i en högkonjunktur. Tillväxten ökar och arbetslösheten minskar. Även om presidenten försöker ta åt sig ärna är det inte i särskilt hög grad Trumps förtjänst utan mer en följd av den kraftfulla ekonomiska politik som företrädaren Obama förde som ett svar på finanskrisen.

Däremot bär den stora börsuppgången otvivelaktigt Donald Trumps signatur. Det är förväntningar på att han ska skapa jobb, sänka skatter, minska byråkratin och allmänt ge ekonomin en vitamininjektion som ligger bakom den exceptionella börsuppgången.

Fler jobb

Har han tur kommer sänkningen av bolagsskatten att få amerikanska företag som flyttat sina huvudkontor utomlands att återvända. Den kan också locka utländska företag att lägga tillverkning i USA eftersom bolagsskatten nu hamnar mer i nivå med den övriga utvecklade världen. I så fall blir det fler jobb.

Om det inte sker riskerar skattereformen att slå tillbaka mot Trump redan i valet 2020. Om de redan stora maskorna i det sociala skyddsnätet blir ännu större tillhör många av Trumps kärnväljare de som drabbas värst.