Polisens försvar efter kritiserade bilden

Publicerad 2016-08-25

Det senaste dygnets bilder på franska kvinnor som bötfälls för att de använder huvudduk och burka har mött skarp kritik. Men nu menar polisen att de aldrig tvingade kvinnan på stranden att klä av sig.

Aftonbladet, liksom andra medier världen runt, rapporterade under gårdagen om den kvinna på stranden i Nice som polisen, beväpnad med pepparsprej, tvingade att ta av sin huvudduk.

Men Erwann Le Hô, pressansvarig i staden Nice, slår nu tillbaka och säger till sajten Kit att så inte var fallet.

– Det som syns på bilderna är att hon tar av sig sina kläder för att visa polisen att hon hade badkläder under. Det var inte polisen som bad henne att göra det. Men hon var tvungen att betala böter på grund av vad hon hade på sig, säger Erwann Le Hô, pressansvarig för Nice stad.

Staden tar polisens agerande i försvar och fördömer de hot och trakasserier som poliserna utsatts för efteråt.

– Polisernas ansikten syns på bilderna och många har råkat ut för trakasserier eftersom det här har fått stor spridning i sociala medier, säger Le Hô.

Mött stor kritik

Ingripandena har kritiserats kraftigt det senaste dygnet. Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, går till storms mot polisinsatserna, och hashtaggen #WTFFrance (vilket ungefär betyder "vad i helvete Frankrike") går het på Twitter.

Även Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, har reagerat mycket starkt på bilderna.

– Att behandla människor, kvinnor, på det här sättet med stöd av lagstiftning och rättstillämpning och att uniformerade poliser ska tvinga en kvinna att klä av sig på stranden – det är ju närmast häpnadsväckande, säger hon till TT och fortsätter:

– Det är djupt diskriminerande och vittnar om vilket otroligt obehagligt samhälle vi närmar oss i Europa där man ställer grupper mot varandra.

Ger islamofobin utrymme

Ramberg tycker att utvecklingen i Europa gör att islamofobin tillåts att få utrymme. Hon menar att tillämpningen av regelverken är upprörande, men upprörande är också grundorsaken – att burkini-förbuden införs.

– Redan det finns det anledning att vara väldigt kritisk till.

Dessutom kan det finnas kommersiella intressen som vill få bort religiösa plagg från stränderna, av rädsla för att andra människor kan skrämmas bort, säger Pernilla Ouis, docent i hälsa och samhälle med inriktning på etniska relationer vid Malmö högskola.

– Man vill inte ha muslimer som ser ut på det viset där. Man vill ha muslimer som går klädda i vanlig baddräkt – det är fine. Det är inte islam som sådant, man vill sätta ner foten och säga det är det här som gäller här.

Upp i rätten

Förbudet mot den heltäckande baddräkten burkini ska på torsdagen tas upp i Frankrikes högsta administrativa domstol, motsvarande svenska högsta förvaltningsdomstolen).

Den franska muslimska organisationen CFCM krävde att få träffa inrikesminister Bernard Cazeneuve för att diskutera burkiniförbudet. Efteråt sade inrikesministern att det inte får leda till ”stigmatisering” eller ”skapa fientlighet mellan fransmän”.

Politismpanelen: "De hotar med pepparspray om man inte klär av sig" -
Politism