Skarpa ryska minor röjs i Ålands hav

Publicerad 2016-09-13

Försvarsmaktens minröjningsfartyg röjer just nu minor i vattnen mellan Stockholms norra skärgård och Åland.

Operationen har pågått i en vecka.

Minorna spreds ut av Ryssland under första världskriget och bedöms som skarpa.

Tre svenska minröjningsfartyg från tredje och fjärde sjöstridsflottiljen deltar i insatsen i Ålands hav. Syftet med operationen är att kartlägga mineringarnas storlek – men framför allt att minska risken för sjöfart, fiske och miljö.

De aktuella minorna lades ut under första världskriget av Ryssland mellan 1915 och 1916. Enligt Försvarsmakten skulle minorna störa handelstrafiken mellan svenska och finska hamnar från tyska raidföretag.

Totalt fälldes 1000 minor i området och det rör sig om kontaktminor av typen M/12 och M/08.

– Just de här minorna ligger på neråt 60 meters djup. Minorna ligger på botten och det finns inga risker att köra över dem. De är nedsjunkna i sediment och liknande, säger Jimmie Adamsson, kapten och informationschef för den tredje sjöstridsflottiljen, och fortsätter:

– Men man kan inte utesluta risker i samband med undervattensarbeten, dykningar eller trålning.

Fjärrstyrd miniubåt

Minröjarna har förberett sig genom att studera och granska historiskt arkivmaterial för att ta reda på var minlinjerna ligger.

Minorna lokaliseras med högfrekventa sonarer. När något minlikt eko upptäcks skickas en fjärrstyrd miniubåt ut för att fastställa om det är en mina, minankare eller något annat, exempelvis sten.

Om det är en mina placerar undervattensfarkosten en minförstöringsladdning som fjärrutlöses.

Besättningen på ett av fartygen, HMS Vinga, består av 29 personer.

– Min huvuduppgift är naturligtvis att få minröjningsverksamheten att flyta men jag är också en del av fartygets arbetsdykargrupp. Vi kan vid behov genomföra bärgningsarbeten, lokalisera föremål på botten och inspektera skrov och framdrivningssystem, säger sonaroperatören Jakob Andersson till Försvarsmaktens hemsida.

"100-150 kilo sprängämne"

Fartygschefen Johan Månsson konstaterar att arbetet medför vissa risker.

– Eftersom det vi röjer innehåller 100-150 kilo sprängämne skapas en professionell inställning med stor riskmedvetenhet hos besättningen. Utrustningen vi använder måste vara i bra skick och metoder och checklistor följs noggrant, säger han.

Hittills har ett 40-tal minor hittats och ett 20-tal beräknas vara röjda när operationen avslutas på onsdag. I första hand röjs de minor som anses ligga känsligast till.

– Vi har sådana här insatser ett par gånger om året. Det fälldes 165 000 minor i Östersjön och Västerhavet under de båda världskrigen och man räknar med att kanske 30 procent ligger kvar, säger Jimmie Adamsson.

Följ ämnen i artikeln