Medverkade i tv och hälsotidning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-22

I tio år lyckades Radovan Karadzic – känd som ”Balkans slaktare” – hålla sig undan rättvisan.

Hur – och var – är det många som har undrat.

Och i dag kom delar av svaret: Bakom ett stort skägg och yvigt hår levde han fritt – som förespråkare för alternativ hälsovård.

Karadzics förklädnad var så heltäckande att han kunde arbeta på en privatklinik i Nya Belgrad, en betongförort till Belgrad. Han spred dessutom sitt hälsobudskap i lokal-tv och Belgrad-tidningen "Healthy Life".

Falsk identitet

Karadzic hade falska icke-serbiska identitetspapper i namnet Dragan Dabic – och var förvandlad till oigenkännlighet, markant avtärd med långt vitt skägg och yvigt hår. Ingen verkade känna igen honom. Inte ens mannen han hyrde sin bostad av, uppger AP.

Hur länge Karadzic levt i betongförorten är oklart. Och sina yrkeskunskaper hade han efter att han utbildat sig till psykiater i Sarajevo på 1960-talet.

Chefredaktöt chockad

Chefsredaktören Goran Kojic på Belgrad-tidningen "Healthy Life" fick en smärre chock när han fick syn på bilden av Karadzic på nyheterna. Mannen på bilden kände han igen som en av de skribenter som regelbundet bidrog med material till tidningen.

"Det slog mig aldrig att mannen med det långa vita skägget och håret var Karadzic" sa Kojic enligt AP.

På flykt sedan 1998

Sedan Karadizic begav sig på flykt 1998 har det florerat många rykten om var han lyckats hålla sig gömd.

Ryktena om att han klätt ut sig till präst och hållit sig gömd i ett kloster är ett av de mest förekommande. Han sägs även ha bott i avlägsna bergsgrottor i östra Bosnien och Montenegro, uppger AP.

Fotnot: Nyhetsbyrån AP gick under tisdagen ut med uppgifter om att Karadzic hade en egen hemsida under sitt falska namn. Dessa uppgifters riktighet har senare ifrågasatts, och aftonbladet.se har därför tagit bort dem ur denna text.