Ungdomsförbundets seger över SD-toppen

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-24

Partiet drar tillbaka förslag om att göra förbundet osjälvständigt

Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU kan efter en hård strid se sig som segrare över partiets verkställande utskott, som beslutat att dra tillbaka kravet på att i framtiden fastställa förbundets stadgar.

– Vi har ingen önskan att sätta käppar i hjulet för dem, de ska kunna få bidrag av Ungdomsstyrelsen, säger partisekreteraren Björn Söder.

Efter ett infekterat bråk går nu Sverigedemokraterna sitt ungdomsförbund till mötes. Man drar tillbaka förslaget om att partiet ska ha makt att fastställa förbundets stadgar. Detta eftersom det hade fått konsekvensen att SDU gått miste om miljonbidrag från Ungdomsstyrelsen, då man inte längre betraktats som självständigt.

– Att vi inte gick SDU till mötes direkt beror på att andra partier har liknande bestämmelser, men ungdomsförbundet i de partierna har ändå fått bidrag. Vi har nu fått veta att till exempel Moderaterna måste ändra detta, säger Björn Söder.

Trots att partiet nu går ungdomsförbundet till mötes så var debatten infekterad när frågan debatterades under Landsdagarna.

– Redan i september skickade SDU detta i en officiellt skrivelse till partistyrelsen. Det är beklagligt att Expressen och Aftonbladet ska behöva uppmärksamma det här innan ni ändrat er. Det är beklagligt att reportrarna David Baas och Josefin Sköld har större makt över partiet än vi, kommenterade Eric Myrin, ansvarig för ungdomsförbundets ansökningar till Ungdomsstyrelsen.

Partisekreteraren Björn Söder valde att inte direkt kommentera angreppet om att medias rapportering fått styra partiets beslut.

– Eftersom skrivelsen egentligen inte har någon praktiskt betydelse så tycker jag att vi ändrar den. Det ska inte finnas något hinder för att ungdomsförbundet ska få bidrag, sa han.

Det andra förslag som kritiserats, att ungdomsförbundet inte längre ska ha en automatisk plats i partistyrelsen, valde partiet samstämmigt att ställa sig bakom.

– Det handlar om rättvisa. Det har varit orättvist att SD-kvinnor inte fått plats i styrelsen, när SDU har det. Jag hoppas att SDU ser det som en inbjudan att bli medlem i partiet och jobba närmare oss, och kandidera till styrelsen, sa Terese Borg från partistyrelsen.

Följ ämnen i artikeln