Äldreboendet med bäst mat i Sverige

Publicerad 2016-09-19

På Tubberörds äldreboende i Tjörn får de boende vara med och bestämma vad som ska serveras på tallriken. Nu har boendet prisats av White Guide Senior.

– Vi tillagar det de själva inte orkar göra idag, säger kökschefen Ingela Brännehed.

Tubberörds äldreboende i Tjörn prisades nyligen av White Guide Senior för deras mat som ska vara Sveriges bästa.

– Det känns fantastiskt roligt, förra året kom vi ju tvåa och då kändes det som man blev omkörd vid mållinjen, säger kökschefen Ingela Brännehed.

”Vi lagar dem inte orkar själva”

En del av framgångsreceptet är att låta de boende vara med och påverka maten. Var åttonde vecka hålls det matråd där de boende och personalen skapar menyn tillsammans. Vilket är ett uppskattat inslag då de äter maten när de får vara delaktiga, menar Ingela Brännehed.

– Vi tillagar det de själva inte orkar göra idag. De väljer det som ligger dem närmast hjärtat, på så sätt känner de igen sig i maten, säger hon och fortsätter:

– De sitter på så mycket erfarenhet och kunskap om mat. Det är en fantastisk upplevelse att få höra vad våra äldre har gjort i sina dagar. 

Förutom att man satsar på att låta de boende påverka vad som ska ligga på tallriken så satsar man på matmiljön. Under måltiden så är det förbjudet för personalen att ta rast, då ska de sitta vid borden och samtala med de äldre.

– Det är många som inte får besök varje dag, vi använder därför måltiden till att ge en positiv upplevelse. Man får en relation med de gamla, det är en fantastisk känsla.

”Strävar efter hemlik miljö”

Varje dag serveras det varmrätt och efterrätt till lunch och 18:30 vankas det varmrätt och smörgås. Måndagens meny bjuder på oxbringa med rotmos, grillade grönsaker och pepparrotssås – till efterrätt blir det äppelpaj med vaniljsås.

– De gör ett kanonjobb i köket. Vi gör allt från grunden och tillagar den mat de vill ha.

Och all mat serveras ur karotter för att det ska se hemtrevligt ut.

– Det ska vara en upplevelse för de äldre.

Dessutom gör man skillnad på vardag och helg. Under helgen så satsar man till exempel på lite finare dukning.

– Annars blir varje dag densamma. Det man strävar efter är att få en så hemlik miljö som möjligt.