Persson har lappat och lagat

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-03-27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Erfaren diplomat inget spiksäkert val

Jan Eliasson är en av Sveriges absolut mest erfarna diplomater.

Men är han han bra utrikesminister? Mellan uppdragen finns inga likhetstecken.

För ett par år sedan gjorde Göran Persson Sveriges ambassadör vid EU, Gunnar Lund, till biträdande finansminister.

Det var inget lyckat drag, få om ens några kommer ihåg statsrådet Lund som nu är tillbaka i diplomatin som Sveriges ambassadör i Washington.

Nu försöker Persson göra om samma trick. En av Sveriges absolut mest erfarna diplomater tar över chefskapet på UD efter Laila Freivalds.

Jan Eliasson har varit det mesta på utrikesdepartementet: kabinettssekreterare, ambassadör (senast på UD:s viktigaste beskickning, den i USA) och nu ordförande i FN:s generalförsamling.

Men lika litet som det gjorde Lund till en bra politiker är det säkert att det gör Jan Eliasson till en bra utrikesminister. Chansen finns, men det är inte spiksäkert.

Uppfyller inte kraven

När socialdemokraterna i förra veckan gjorde kravprofilen på den nye utrikesministern såg den ut så här:

regeringsvana, en god allmänpolitiker,

väl förankrad i partiet och med plats i partiets verkställande utskott.

Jan Eliasson uppfyller inte en enda av dessa kvalifikationer. Dessutom är han folkpensionär - Eliasson blir 66 år september.

Det är alltså ett överraskande defensivt val som Göran Persson har gjort även om statsministern påstod att Jan Eliasson var hans förstaval. Jan Eliasson är duktig men han är inte den som kommer att slå sig fram till förstaplatsen framför tv-kamerorna när valrörelsen hettar till ordentligt i slutet av sommaren.

Försöket att uppgradera Carin Jämtin genom att ge henne titeln biträdande utrikesminister samt vikariera för Eliasson till den 24 april är enbart optiskt, absolut ingenting har hänt. Jämtin är redan biträdande utrikesminister även om det inte står på hennes visitkort. Vikarierar som utrikesministern gör just nu Bosse Ringholm, nästa vikarie heter Jämtin.

Lappat och lagat

Man får en känsla av att Göran Persson nu lappat och lagat regeringen för att den ska kunna fungera till ödesvalet i höst. Däremot har han inte satsat

på en framtidslösning - en spännande vibrerande kraft som kunde få regeringen att framstå i lite mer positiv dager.

En bieffekt av utnämningen är att regeringen nu åter består av en majoritet män, tolv män och tio kvinnor.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln