Åkesson förlorade – för en gångs skull

Men det gjorde alla andra också

Den som tror att samarbetet mellan regeringen och Åkessons SD är på väg att spricka har grundligt fel.

Praktiskt taget alla kriser har en vinnare.

Det gäller inte TV4:s granskning av SD:s trollfabrik.

Inte ens Jimmie Åkesson kliver oskadd ur tumultet. Som han brukar göra.

TV4:s avslöjande om att kommunikationsavdelningen på Sverigedemokraterna ägnar sig åt att sprida negativa klipp om andra partier i Tidösamarbetet har lett till en kris mellan de tre regeringspartierna, M, L och KD, och deras partner Sverigedemokraterna.

Ingen går ur krisen som en vinnare. Alla är i högre eller lägre grad förlorare.

Den som tror att samarbetet mellan regeringen och Åkessons SD är på väg att spricka har grundligt fel. Åkesson och statsminister Ulf Kristersson (M) är siamesiska tvillingar, närmast oskiljbara.


Utan SD faller Ulf Kristerssons regering. Det kommer han, som lovat skapa ”ordning och reda” i landet, undvika in i det längsta. Samarbetet med Kristersson och hans minoritetsregering har gett Sverigedemokraterna och Åkesson ett ofantligt stort inflytande över regeringspolitiken. Det skulle inte uppnås med en statsminister från den andra planhalvan. Då skulle det bli noll.

Något sammanbrott i samarbetet är alltså inte i sikte. Inte alls. Däremot riskerar samarbetsklimatet bli lite ansträngt under den närmaste tiden. Vilken tur att de kan ägna sig åt EU-valrörelsen fram till dess.

Ulf Kristerssons auktoritet var naggad i kanten redan tidigare. I frågan om de nya bestämmelserna för val av juridiskt kön var hans eget parti splittrat, regeringen stod på olika sidor och Tidösamarbetet var kluvet i två halvor. I det läget kan man tillåta fri röstning i riksdagen. Men det gjorde inte Kristersson.

I den nu aktuella frågan krävde han bland annat en ursäkt från Sverigedemokraterna. Det har han inte fått. Möjligen, om man är generös, en halvkväden, och inte från Åkesson själv. Det undergrävde ytterligare hans auktoritet.

Jimmie Åkesson har inte för vana att backa, utom verbalt. Han gick till frontalangrepp mot TV4:s program. Partiet spred bara satiriska och humoristiska klipp från andra källor. Sade han.

Men hans partisekreterare, inte Åkesson själv såklart, meddelade så småningom att ett 40-tal inlägg raderats. Att två medarbetare tas ur tjänst medan de går på kurs i Tidöavtalets paragraf om respekt för ledande företrädare för de fyra partierna. Det tar väl ungefär en kvart. De anonyma kontona på sociala medier tas inte bort. Inte heller aktiviteterna på den partiet närstående webbtv-kanalen Riks.


Åkesson är alltså inte allvarligt sårad. Men han är rispad. Trots att de anonyma avsändarna av klippen knappast ger intrycket av renhårighet och glada skratt.

Liberalerna har länge haft ett komplicerat förhållande till Sverigedemokraterna. Den här gången ledde det bland annat till ett långdraget krismöte i partiets styrelse som pågick till midnatt.

Partiet kräver att en pågående utredning ska undersöka om det går att införa förbud för anonyma budskap från partier som uppbär statliga partistöd, en komplicerad juridik.

Johan Pehrson (L) säger att han vill ha bred enighet bakom förslaget. Det kommer han inte få. Uppbackningen för en del andra krav, som att porta SD från presskonferenser med regeringen fram till EU-valet, lär inte heller genomföras. Ingen vinst här heller alltså.

TV4 red i flera dagar på en framgångsvåg. Samtliga medier i Sverige relaterade innehållet i deras program.


Men det tog ett abrupt slut i fredags. Då blev det känt att Myndigheten för psykologiskt försvar, en statlig myndighet, hade anmält det andra avsnittet av deras gräv till Granskningsnämnden, ett statligt organ som granskar om innehållet i sända program följer reglerna i radio- och tv-lagen och i statens sändningstillstånd.

Chefen Magnus Hjort hävdar att TV4 klippt in innehållet i flera gamla intervjuer som inte alls handlar om SD:s trollfabrik utan om yttre hot mot Sverige. Något motsvarande har mig veterligen aldrig inträffat, statliga myndigheter går ogärna i polemik mot media. TV4 säger att de inte gjort fel.


Flera partier har genom åren ägnat sig åt anonyma påhopp på andra partier. Men inte i den egna intressesfären. Och inte officiellt sanktionerat av partiledningen. I det båset står Sverigedemokraterna hittills ensamt.

TRE SPANINGAR

 LO-kongressen var en maktuppvisning. Beställningar därifrån skulle effektueras av en S-regering. Men LO:s svaga ställning demonstrerades tydligt när förslaget till ny ordförande, okänd för de flesta, hoppade av dagen före årets kongress. Nu axlar Johan Lindholm, Byggnads, uppdraget.

 Sänkt arbetstid har seglat upp som en superhet fråga. Det började med att en av S:s arbetsgrupper som ska forma partiets nya politik krävde det. V hängde på. LO-kongressen beslutade lägga större vikt vid frågan i helgen. Och Vårdförbundet vägrar jobba övertid för det. Konflikten trappades upp i går.

 I höst ska 3 000 personer gå kriminalvårdens grundutbildning i stället för planerade 2 000. Att grundutbilda en plit kostar 250 000 kronor, dvs totalt 750 miljoner för nykomlingarna. Att förlänga straffen är alltså inte gratis. Det är det inte heller att mångdubbla antalet fängelseplatser.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.