NU vet jag om jag var en Depp- eller Pitt-fjortis

”Brad är singel” deklarerade flygbolaget Norwegian i en uppmärksammad annons för billiga enkelbiljetter till Los Angeles förra veckan.

Det har gått tjugofem år sedan han lägrade Geena Davis i filmen ”Thelma och Louise” (och snodde hennes pengar) och Brad Pitt är nu så berömd att hela världen är du med honom.

Då, på tidigt 90-tal, var han den ende som kunde mäta sig med Johnny Depp, pikant nog nyskild också han.

Vem man gillade bäst av de två var ett av flera tonårspolitiska val som inte riktigt gick att komma undan på högstadiet.

Levis- eller Diesel-jeans? (Levis)

Kelly eller Brenda? (Brenda!)

Ja eller nej till EU? (Nej! Mest eftersom Göran Persson sa ja och Göran Persson, i egenskap av finansminister, hade sänkt barn­bidraget från 750 till 640 kronor. Dessutom hade nej-sidan bättre slogans, en ej alls obetydlig detalj när man smyckade sin skolryggsäck med ”Skyll inte på mig - jag röstade nej”-pins, fjorton år gammal och svårt politiskt desillusionerad.)

Valet mellan Brad Pitt och Johnny Depp var klurigare. På ytan två jämnsnygga drömkillar, båda fina och lite farliga.

Det som talade för Pitt var filmen ”Höstlegender”, en släkt­melodram över sex sekler där han var halv- eller helnaken nästan hela tiden och låg med samtliga kvinnor i rollistan. Det fanns något lätt flåsigt och storvulet över Brad Pitt. Det här var en man som visste hur man älskade och som var lätt att älska tillbaka.

Johnny Depp var mindre omedelbar i sin uppenbarelse. Han spelade udda roller i tänkvärda blockbusters, av allt att döma var han en riktig skådespelare. Ett geni rentav?

Det var uppenbart att Johnny Depp bar på någon typ av hemlighet. Man ville veta vad och kunde knappt bärga sig till den dag då man råkade hamna bredvid honom på ett flyg över Atlanten - well played, Norwegian! - och hela ens liv skulle förändras. Samt hela hans.

Sen gick åren och Brad Pitt och Johnny Depp avverkade filmer och flickvänner och fruar och höll sig kvar på Hollywoods A-lista (ett öde de inte delar med sina tidiga flickvänner och fruar för vem vill se en medelålders kvinna i närbild?).

Båda fyllde femtio häromåret och bägge gifte strax därefter om sig och sedan vet hela världen vad som hände. Johnny Depp anmäldes för misshandel av ex-frun Amber Heard, parterna kom överens om en ekonomisk uppgörelse och hon skänkte pengarna till välgörande ändamål.

Brad Pitt är anmäld för att ha varit våldsam mot en av sina söner och Angelina Jolie har ansökt om ensam vårdnad av deras sex gemensamma barn. Alkohol och droger ska ha varit förekommande på båda håll.

Och man tvingas ställa sig frågan: Var 90-talshunkarna lite för farliga, till och med för sina an­höriga?

Det är omöjligt att veta exakt vad som hänt och den som lever får antagligen aldrig se. Dessutom ska man inte raljera över familjetragedier, även om Norwegians försök var ganska oskyldigt.

Ens fjortonåriga jag har oavsett fått sig ett obehagligt uppvaknande och ett slutgiltigt svar.

Pitt eller Depp? Ingen.

Men för all del, Brad är singel. Go get him, girls!

Wow!

Honorna i en lejonflock i Botswana har börjat uppvisa tecken på transsexualitet. På annat sätt är svårt att tyda studien som visar att minst fem lejonhonor börjat markera revir, odla man (!) och försöka betäcka andra honor. En ovanligt hög testosteronhalt, säger forskarna. Ett uppror mot djurmaktsordningen, säger jag.

Wohoo!

Förra året lanserade Dolce Gabbana modeller med huvudduk i sin Mellanöstern-kollektion. I oktober har Playboy för första gången med en kvinna med täckt hår i sitt oktobernummer. Medan gammel-Europa tävlar i intolerans har hijab blivit high fashion.