Men hallå – en båt är väl ändå alltid en båt?

Det har uppstått en röd spricka i en manlig bransch.

Och här talar vi om båtar. Vi talar om segelbåtar, motorbåtar och alla slags anslående flytetyg.

Vi talar om båtbranschen, en stockkonservativ bransch, där två flyttade skruvar på ett stag kan kallas en ”innovation”.

Såg i tidningen att en ”kvinnobåt” skulle ställas ut på båtmässan i Älvsjö utanför Stockholm. Trots att båtar för för länge sedan har slutat vara en del av mitt liv, så studsade jag till: En kvinnobåt? Vad kan det vara?

Är det en båt konstruerad av kvinnor för kvinnor eller vad då?

Men hallå, en båt är väl alltid en båt? Eller?

Och nu vaknar mitt båtliv ur sin törnrosasömn och börjar påminna mig om saker: Jag minns hur det var att stå där och vingla i fören med en tåt och se den slippriga klippan närma sig och höra mannens kommando-bröl i tjockan: ”Ta emot för helvete. Hoppa.” Kan också frammana det suddiga minnet av mig själv, när jag ligger på knä på ett lutande golv som stampar, stöter och kränger och ser hur ärt- soppan välter och sipprar ner i kölsvinet. Och alla gånger som jag hukat i en bergsskreva med en bensindunk och några dyblöta pinnar och hört honom gasta från viken: ”Vad gör du? Får du fyr på det där nångång?”

Men jag har också vaknat med vidöppna ögon och stirrat in i en blekblå rymd och hört måsarna ropa och tjata: ”Upp och hoppa. Det är morgon nu.”

Och känt hur en besynnerlig lyckokänsla har puls-erat i min kropp.

Så det är väl klart, att jag tog på mig kappan och begav mig till båtmässan för att ta en titt på ”kvinno- båten”. Och ja, här är en ”innovation”. 1 000 ”ruff-häxor” har sagt sitt i en enkät och de säger: vi vill ha en säker, social och smart båt.

Här är några av ”ruff-häxornas” krav: vi vill kunna rädda folk som fallit över bord. Vi vill ha en räddningsramp som vi kan förvandla till en rutschbana. Vi vill ha inbyggd landgång så att det är lätt att hoppa i land och gå ombord. Och varför måste man vara stor och stark för att vara på sjön? Så bort med alla vinschar med fel utväxling som bara gör jobbet svårt och tungt.

Bort också med ”sprayhood”, så att vi ser var vi kör.

Kolla dagens datum.

8 mars 2012.

Är inte det ett perfekt datum för operation: Ruffhäxans Återtagande?

Följ ämnen i artikeln