Varför spelar ni med i SD:s taffliga skådespel?

Tänka sig att Sverigedemokraterna har en trollfabrik som sprider desinformation och propaganda. Vad mer kan man vänta sig för politiska avslöjanden den närmsta tiden? Socialdemokraterna har nära band till LO?


Närå, Kalla faktas wallraffande i SD-miljö är imponerande och då har vi bara kommit halvvägs, det återstår ännu ett program på samma tema.
Det är ibland svårt att skilja högerradikala åsikter från högerradikala metoder, eftersom de nästan alltid går hand i hand. Extrema ståndpunkter i strid med mänskliga rättigheter parat med attacker mot demokratiska processer och institutioner: Rättsväsendet, politiska motståndare, oberoende journalistik. Och förstås också ett ambitiöst påverkansarbete med hjälp av anonyma stödtrupper online. Samt ej att förglömma en offermentalitet som får de av högern utpekade lättkränkta minoriteterna att framstå som var de gjorda av stål.


Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Alexander Christiansson gjorde det nästan komiskt tydligt i veckan när han försökte skademinimera. Genom att lajva upprörd genomsnittsmedborgare som sagt upp TV4-abonnemanget skrev han på X: ”Jag såg fram emot ett kvalitativt arbete för att sätta dit SD mitt i en valrörelse. Men ett sådant här bottennapp till journalistik kan jag bara inte betala för!”. Det var förstås ett inlägg avsett att publiceras på något av hans anonyma nätkrigarkonton – varför skulle en riksdagsledamot se fram emot att det egna partiet sätts dit mitt i valrörelsen? – men ibland går det bara lite för fort mellan tanke och tangentbord.
(Fotnot 1: Konstigt att inte ens vänta in avsnitt två av Kalla faktas granskning om man nu sett fram emot kvalitativt journalistiskt arbete, höhö.
Fotnot 2: Lite oklart vad han pratar om för abonnemang. Förutom vissa sporträttigheter är ju TV4:s innehåll öppet för alla, men jag kan bara beklaga att han missade veckans semifinaler i Champions League.)

Partiledare Jimmy Åkesson (SD) under Sverigedemokraternas landsdagar.

Sverigedemokraterna har länge excellerat i konsten att trakassera utsatta grupper och exponera sina egna ömma fötter samtidigt:
Konstant misstänkliggöra muslimer som grupp och indignerat störta ut ur Storkyrkan när biskopen lyfter problemen med rasism i samhället.
Underminera de vetenskapliga larmen om klimatförändringarna och sen grina över att man inte blir bjuden till Nobelfesten.
Vända nazistiska attacker på ett vänstermöte till att handla om dem själva och därefter kalla en journalist som har fräckheten att uppmärksamma den bruna offerkoftan för ”en vidrig liten människa”.


Det är en sorts ny politisk ordning där Sverigedemokraterna hela tiden försöker blåsa upp omvärldens reaktioner på partiets förehavanden, tills de till slut överskuggar den ursprungliga skandalen. Och i regeringen har man god hjälp av Ulf Kristersson som gömmer sig bakom den trötta trollformeln ”SD får hantera sina kriser själva”. Detta trots att frågorna till statsministern inte handlar om att han ansvarar för vad SD gör utan att han ansvarar för att samarbeta med SD när de gör vad de gör.
Det värsta är att det funkar, på båda håll.


De eviga högerextrema attackerna på motröster nöter långsamt ner den demokratiska motståndskraften. I takt med att Sverigedemokraterna växer i opinionen har också medierna börjat hantera dem som vilket parti som helst. Okej, ordföranden i justitieutskottet kanske uppmanar andra folkvalda att flytta från Sverige, men nu har Jimmie Åkesson friat till sin flickvän på en Finlandsfärja och han var jättenervös, naaaw.
Det är ett lika cyniskt som taffligt skådespel från Sverigedemokraterna. Frågan är varför alla andra spelar med.