Äldrevården är ett illa hopföst bygge

Det ska fan bli gammal.

Synd bara, att vi är så många som måste bli det. Och kanske är det därför, som jag börjar hyperventilera, när jag läser om vårdskandalerna på Caremas äldreboende Koppargården och Tallbohov. Där personalen stressar och gråter och där vårdföretaget Carema snålar in på toapapper, skyddshandskar, blöjor och hushållspapper och där den ansvarige läkaren rapporterar om hur gamla faller, går ner i vikt och hur rapporterna med ”avvikelserna” försvinner någonstans på vägen.

För att rensa i rören: Jag har ingenting emot vare sig offentlig eller privat utförd vård. För mig kvittar det lika. Bara vården fungerar. Bara de äldre mår fint och personalen inte tvingas till utmattningens gräns för skitlöner.

Dagens Nyheter har granskat Caremas lönsamhet och berättar hur de tidigare ägarna gjorde Carema Care till en vinstmaskin. Hur vinsten ökade med 390 procent enligt receptet: köp ett vårdföretag, sälj ut delar av verksamheten och köp till. Skapa ”struktur” och skruva, skruva. Inte så många blöjor, klibbigare mat och fler larm. Och lär sedan den nedbantade skaran anställda att tänka: lönsamhet, mer lönsamhet.

Men det är inte bara lönsamhetspiskan som viner

i de svenska äldreboenden. Här finns andra strukturer som de sköra, äldre ska anpassa sig till. Den svenska äldrevården är ett fragmentariskt och illa hopföst bygge. Ett rangligt byggnadsverk som varken har någon konstruktör eller byggledare. Och de äldre sitter som flugor i olika ”styrningar”, ”perspektiv” och ”nivåer” och gör så gott de kan för att orientera sig i en vård som blivit allt mer splittrad och obegriplig.

Ett exempel från en aktuell rapport: den multisjuke Svenne åker till akuten sju gånger och till öppenvården 26 gånger. Han träffar 20 olika distriktssköterskor och 6 olika läkare. Han blir sjuk av biverkningarna av de 15 medicinerna, faller ihop och så in på akuten igen.

Så gå inte bara i spinn på vårdföretagen som inte är dummare än att de tar för sig av den öppna skattekistan som glimmar av miljarder och miljarder av våra sköna skattepengar.

Ja, ni har förstått: här finns mycket att undersöka, diskutera och engagera sig i.

Som sagt: vi blir alla äldre.

Och vi blir äldre ganska snart.

Följ ämnen i artikeln