Jobbet är ditt, Mona

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-01-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tar över partiet om hon inte faller på mållinjen

Mona Sahlin välsignas som s-ledare av både LO, Metall och ytterligare två partidistrikt.

Därmed är partiledarvalet i princip klart.

Om hon inte snubblar på mållinjen.

Wanja Lundby-Wedin är en viktig person i spelet om den nya s-ledaren. Hon sitter inte bara i socialdemokraternas innersta cirkel, det verkställande utskottet. Hon är dessutom ordförande i LO.

I går meddelade Lundby-Wedin till LO-tidningens nätupplaga att Sahlin är en ”väldigt god kandidat. Ingen kan ifrågasätta hennes kompetens.”

Vigselvatten över Mona

En nästan lika viktig pjäs på brädet är Stefan Löfven, ordförande i Sveriges näst största fackförbund IF Metall. Och, liksom Lundby-Wedin, ledamot av socialdemokraternas verkställande utskott.

Även han stänkte i går vigvattnet över Mona Sahlin. Hon skulle bli en ”bra” ordförande.

Sent på tisdagskvällen ställde sig också de socialdemokratiska partidistrikten i Västerbotten och Kalmar bakom Mona Sahlin som partiets blivande ledare, skriver Svenska Dagbladet och Östra Småland.

Tidigare har Blekinge, Göteborg, Sörmland och Östergötland uttalat sitt stöd för Sahlin liksom Stockholms län, Stockholms arbetarekommun och Örebro.

Därmed är partiledarvalet i praktiken klart. Tidigare har den avgående partiledaren Göran Persson internt gett Mona Sahlin sitt stöd. Hon har dessutom nominerats av en lång rad distrikt och arbetarkommuner.

LO har vänt

Men nu har alltså även framträdande representanter för arbetarrörelsens fackliga gren ställt sig bakom Sahlin. LO kan spela maktspel.

Det är en organisation som inte stöder förlorare. Eller personer som de inte vill ha.

När Mona Sahlin kandiderade som s-ledare förra gången, hösten 1995, var LO:s motstånd en av komponenterna i den opposition som fällde henne.

Dåvarande arbetsmarknadsministern ansågs fackföreningsfientlig sedan hon försvarat ett panikpaket för att kyla ner svensk ekonomi med bland annat strejkstopp.

Delad makt

Men det ligger henne inte längre i fatet. Lundby-Wedin påpekar, för dem som glömt sin historia, att en enig regering och en nästan enig LO-ledning stod bakom förslaget.

Det kommer att dröja ännu en tid innan valberedningen lägger fram sitt förslag.

Arbetet har gått på lågvarv under helgerna, först nästa vecka sparkar det i gång på allvar igen.

Som Aftonbladet kunde berätta i går finns starka krav på ett ”breddat ledarskap” som ska omge Mona Sahlin. Efter Perssoneran vill man dela på makten. Det kan bli ett arbetsutskott med partiledare, partisekreterare och en nyinrättad post som vice ordförande. Såvitt man nu kan bedöma blir Mona Sahlin sitt partis första kvinnliga ordförande. Och den åttonde ordförande sedan starten 1896.

Partiet har haft 7 ledare på 100 år

Lena Mellin, TT

Följ ämnen i artikeln