Midsommar är störst av alla sillfesterna

Mitt värsta midsommarminne kommer jag inte ihåg. Det brukade ju vara så på midsomrarna förr i världen. Man var för full för att kunna erinra sig allt i efterhand.

Lika bra det.

Men jag minns att det ösregnade en gång när en av mina överförfriskade bröder trodde att han transformerats till hästkarl.

Han gick in till en riktigt elak märr som konstant attackerade och bet alla människor den såg. Hästen stod med öronen bakåtstrukna och malde käkarna hotfullt i spiltans mörker.

Brorsan – som knappt vet vad som är fram och bak på en kuse – viftade med armarna och röt och skrek ”Jag är hästkarl! Jag är hästkarl!”. Hästen backade. Vi fattade ingenting. Inte brorsan heller.

Likaledes minns jag hur vi, efter

konsumtion av vermutgroggar på hembränt och annat elände, under svunna midsommaraftnar farit runt med motorbåtar, eldat okontrollerat, sprängt oljefat, majat stänger åt ungarna med häftapparat, ramlat i sjön från bryggor, hamnat i handgemäng, somnat på konstiga ställen och, dessvärre mera sällan, lyckats genomföra fullbordade samlag bland mossor, mygg och barr.

Av de tre sillfesterna är midsommar störst.

Julen är dyr och stressig och de stora förväntningarna är svåra att infria.

Påsken är en skön ledighet, men egentligen ingen helg att fira på något sätt. Midsommaren däremot, är vanligtvis varm, förhållandevis billig och i allmänhet avkopplande.

Dessutom bedriver vi sedan en tid tillbaka firandet på betydligt stillsammare sätt än förr. Och vi köper ingen sötsliskig sill på glasburk. Vi tillreder den i stället så här:

Skiva matjesfiléer och lägg bitarna i rader på ett serveringsfat.

Hacka rödlök och hårdkokta ägg och lägg dem i separata strängar längs sillraderna.

Bryn rejält med smör och häll över alltihopa. Observera att smöret inte ska vara skirat eller smält, utan ordentligt brynt. Häll det sedan över alltihop på fatet.

Strö lite hackad persilja eller annat grönt över anrättningen och servera med nykokt färskpotatis.

Om ni efter maten vill pröva något av det jag beskrivit i inledningen av artikeln, ta med mamma, pappa, eller någon annan vuxen.

Trevlig midsommar!

Följ ämnen i artikeln