Kvinnodagen trängs bort av ost, lutfisk och alla utan toalett

I går var det Internationella kvinnodagen, min dag. Med spänning väntade jag på att budbilar med blommor och presenter skulle komma med sina leveranser och hyllningar. Jag väntade också spänt på att statsministern, ja till och med FN, skulle ringa och framföra sina gratulationer.

Timmarna gick. Inget hände. Kvinnodagen blev som vilken annan dag som helst. Inte fick jag några blommor. Inga presenter eller hyllningsbrev heller.

FN hörde aldrig av sig. Och inte statsministern. Inte ens kommunalrådet

i Haninge orkade lyfta luren och framföra sina lyckönskningar. 

Alla kvinnor jag mötte verkade ledsna eller likgiltiga. Tanten i snabbköpskassan såg ut att ha gråtit. Hon hade säkert också gått och väntat på en fin komplimang eller en blombukett. I stället hade hon kanske fått en utskällning av chefen.

Innan dagen var slut insåg jag sanningen: Jag var grundlurad. Internationella kvinnodagen var en bluff. Den hade genomskådats – av mig. 

Jag har nämligen de senaste dagarna bedrivit viss forskning kring fenomenet temadagar i almanackan. Internationella kvinnodagen är en sådan temadag.

Min forskning visar att av årets 365 dagar är inte mindre än 217 så kallade temadagar. Visste ni till exempel att Världsnjurdagen infaller nu på torsdag? En egen högtidsdag för alla njurar i världen! Fantastiskt!

Men njurarna är bara början.

Låt mig fortsätta med alla maträtter, kakor, bullar och övrigt kaffebröd, som har sina egna högtidsdagar i almanackan. Minns ni till exempel att vi firade Internationella pannkaksdagen den 16 februari? Jaså, inte det.

Men Negerbollens dag och Paltdagen då? Inte det heller. Fetaostens dag den 15 september? Nähä. Men ni måste absolut känna till Gräddtårtans dag och Kanelbullens dag, som firas i början av oktober? Jaså inte.

Sen har vi Äggens dag och Lutfiskens dag – för att inte glömma Kladdkakans dag den 7 november och Ostkakans dag veckan därpå. Och så har vi Pepparkakans dag (9 december). Jag kan också avslöja att Internationella korvdagen nu håller på att introduceras i almanackan.

Men det är inte slut här. God nattsömn har nämligen också en egen högtidsdag. Den heter Internationella sömndagen och infaller den 21 mars. Sen har vi Världsskrattdagen (2 maj). Då förväntas vi skratta. Den 12 juni

infaller Världsstickningsdagen, då vi förmodligen ska ägna oss åt att sticka strumpor.

Och är man vänsterhänt, så har man en egen högtidsdag, Vänsterhäntas dag, den 13 augusti. Däremot har vi högerhänta inte någon egen dag.

Porslinets dag infaller på min födelsedag den 29 augusti! Två veckor senare firar vi den Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet. 

Har ni kunnat hålla er för skratt hittills, så gör ni inte det längre. Det beror på Internationella toalettdagen, som infaller den 19 november (min namnsdag). Denna dag är instiftad av World toilet organization till minne av alla de människor som saknar egen toalett. 

Sen har vi Brandvarnardagen den 28 november för att inte tala om Klamydia-dagen, som infaller den 13 september. När vi ändå är inne på det sexuella, kan jag avslöja att vi den 27 mars firar den Internationella vaginadagen! Jag får för guds skull inte heller glömma Handduksdagen den 25 maj. Den dagen ska alla springa omkring med en handduk i handen.

Så undra på att Internationella kvinnodagen har svårt att tränga sig fram, när en massa pannkakor, toaletter, kanelbullar, kladdkakor, våfflor, vaginor och handdukar står i vägen. För att inte tala om ozonskiktet.

Följ ämnen i artikeln