Fredrik & Filippa klarar singellivet bättre än andra

Jag kunde inte släppa ­Filippa Reinfeldts halsband.

Vi satt på hennes arbetsrum på landstingshuset i Stockholm för en intervju om budgetar och vårdköer. Pressekreteraren langande fram diagram. Smycket blänkte runt landstingsrådets hals.

Till slut kände jag mig bara tvungen att fråga.

Silverkedjan med skriften ”Somebody’s darling”, var den möjligen en present från statsministern?

Jovisst var det så, svarade Filippa Reinfeldt med ett förtjust leende.

Efteråt råkade jag läsa några gamla intervjuer med henne – och insåg att fler journalister traskat rakt in i ”Somebody’s darling”-fällan. Samma halsband dök upp både här och där, i bilder och artiklar.

Ingen som har läst Per Schlingmanns interna ­manual ”En guide till Nya ­Moderaternas utseende” kan tro att det är en slump. Där uppmanades partimedlemmar att skippa dräkt och pärlhalsband.

”Somebody’s darling” var säkert en kärleksgåva, men det var också en accessoar för den perfekta Nya Moderatfamiljen.

När nyheten om parets ­separation spreds reage­rade många så här: det är en ­privatsak. Inget som har med politik att göra.

Jag skulle hålla med om det inte vore för att Reinfeldts själva gjort en politisk poäng av sin relation.

I pr-boken ”Statsministern” från 2011 är Filippa Reinfeldt med på fler bilder än ­Anders Borg. Som om det vore helt naturligt att ett vanligt landstingsråd tar regeringsplanet ner till Rom för att träffa påve Benedictus.

Förutom jobbet som landets mäktigaste lokalpolitiker, med 45 miljarder kronor att styra över, har hon också arbetat med att utveckla M:s sjukvårdspolitik för hela ­riket. Kanske hade hon karriärklättrat ännu högre om inte maken stått i vägen.

Man måste kunna prata om den problematiska maktkoncentration som funnits kring familjen Reinfeldts köksbord, utan att peta i såren som en separation innebär.

Att bilden av Täbys ideala ”Kennedys” nu kracke­lerar visar väl att även politiker bara är människor.

Allvarligare är att det är just sådana trygga kärnfamiljer som tjänat mest på regeringens politik. Förlorarna är de övergivna och ensamstående, de som saknar sociala skyddsnät och dubbla inkomster. De har rasat rakt ner genom urholkade försäkrings system.

Man får hoppas att Reinfeldts kommer att klara singel­livet bra ändå.

Följ ämnen i artikeln