Socialdemokraterna gör det lätt för Svantesson

Budgetdagar är en stilla dans mellan regeringen och oppositionen som går såhär – presentation, kritik, promenad, debatt.

Men ingen människa har egentligen blivit klokare.

Oppositionen har inga egna förslag och allt i regeringens budget är en ”satsning” oavsett om det är sant eller inte.

Regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson har vårkänslor och vårens budget har ovanligt mycket pengar att spendera.

En vårbudget innehåller sällan större satsningar, sånt lämnar politiken till höstens budget för det kommande året. Men inflationen har gått ner och det ser ljusare ut för ekonomin framåt, så finansministern har plockat fram plånboken. I alla fall den lilla plånboken.

Satsningarna var kända sen tidigare och det är framförallt de sex miljarderna till vården som är värd att nämna. De presenterades för flera veckor sedan.

 

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade vårbudgeten vid en pressträff i Rosenbad på måndagen.

Landets regioner spås gå över 20 miljarder back under det här året och varslen har duggat tätt ute i landet.

Egentligen var det meningen att vårdsatsningen skulle presenteras närmare budgetsläppet men så satt statsminister Kristersson i TV4 och slängde ur sig att regeringen lovade att se till att ingen inom vården förlorade jobbet.

Det borde fått moderaterna på finansdepartementet att sätta kaffet i halsen ordentligt. Är det något moderater verkligen inte gillar så är det att kasta pengar rakt in i det svarta hål som är Sveriges kommuner och regioner. Kommuner och regioner behöver alltid pengar och av olika anledningar. En är, enligt många moderater, att kommuner och regioner inte sköter sin ekonomi på bästa sätt.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg under  måndagens debatt i riksdagen om regeringens vårbudget.

En annan anledning just nu är att kostnadsökningarna med anledning av inflationen och ökade kostnader för pensioner lett till ekonomisk kris i nästan alla landets 21 regioner.

I vilket fall var statsministerns uttalanden omöjliga att bara lämna hängande i luften. Med press från Kristdemokraterna som desperat behövde en politisk framgång – presenterades de sex miljarderna till vården redan i början av mars.

Därför är det helt obegripligt hur oppositionen inte kunde presentera fler faktiska förslag i reaktionen till regeringens budget.

 

Visst är det kutym i denna stelbenta dans att oppositionen kritiserar budgeten och sedan står svarslösa på frågan vad de skulle gjort i stället. Då hänvisar de till att det får alla veta om ett par veckor när oppositionen presenterar sina skuggbudgetar. Socialdemokraterna har haft över en månad på sig att fundera ut hur de skulle kunna hantera regionernas vårdkris, men hade inget svar.

Det hade däremot Vänsterpartiet.

De hade lyckats tänka ut, att om de hade fått bestämma så hade de lagt 15 miljarder på välfärden, i stället för sex.

Med tanke på att den stora konfliktlinjen mellan de två statsbärande partierna är just välfärden är det minst sagt sömnigt av Socialdemokraterna att inte plocka upp handsken som Moderaterna kastat dem.