Äggbranschen skapar falsk trygghet och hål i kvinnors plånböcker

För att du är värd det, hette det länge.

När kvinnor ska göra något bara för sig själva kallas det på reklamspråk numera att Ta kontroll. Ta kontroll över karriären, livspusslet, hormonerna, fertiliteten, hälsan, klimakteriet och framtiden. Att ta kontroll är att peka finger till patriarkatet, genom att slå sig loss från den vård som så länge nonchalerat kvinnors hälsa och behov. Men det är en falsk trygghet som kostar multum, och som rätt och slätt bara är ännu ett sätt att tjäna pengar på ojämställdhet.


I en vetenskaplig analys som publicerats i den medicinska tidskriften BMJ skriver tre forskare, varav en är svenska Minna Johansson vid Göteborgs Universitet, att feministisk retorik används för att marknadsföra behandlingar och tester som saknar evidens.

Ett exempel de särskilt lyfter är ett blodprov som mäter AMH, anti-müllerskt hormon, och talar om för en kvinna hur det är ställt med mängden ägg i äggstockarna. Själva testet är tillförlitligt, men problemet är att resultatet i sig inte säger något om en kvinnas fertilitet. Den som har ett högt AMH kan ha svårt att få barn, medan en med lågt dito kan yngla av sig på nolltid. Det finns studier som bekräftar att korrelationen mellan antalet ägg och förmågan att bli gravid saknas.

När resultaten av testet du har köpt kommer finns en risk att den med stor äggreserv vaggas in i en falsk trygghet, medan den med få ägg kan komma att plågas av ångest i sin barnlängtan. Helt i onödan och med ett stort hål i plånboken.

“Budskap om kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar används för att sälja ovetenskapliga test och behandlingar med risk för skada, och utan att informera kvinnor om osäkerheten kring effekten”, säger forskaren Minna Johansson.


Den medicinska behandling som mer än någon annan skrikit GIRL POWER de senaste åren är äggfrysning. Att frysa sina ägg medan man “väntar på den rätte” och “gör karriär” är klokt, har det mässats. Det är att ta kontroll. Det kostar 30 000 plus medicin plus äggförvaring.

Ett minus är att kliniker som Eliva Clinic marknadsför äggfrysning som en “pålitlig säkerhetsplan” och ett sätt att “säkerställa att du fortfarande har valet att starta en familj när du är redo”. Region Stockholm rev nyligen upp avtalet med Eliva Clinic, efter att man upptäckt både överdebitering och behandling som lett till vårdskador, rapporterade Läkartidningen.


Faktum är att äggfrysning inte på något sätt är en garant för en graviditet. Och samtidigt kommer de flesta som fryst sina ägg utan medicinska skäl ändå bli gravida naturligt.

Trots detta uppmanas kvinnor att lägga pengar, tid och smärtsamma behandlingar på äggfrysning. Det är till och med en godkänd löneförmån, så viktigt är det för karriären! Är det verkligen feminism att kvinnor på medicinsk väg ska behöva “ta kontroll” bara för att samhället inte klarar av att kompensera de som bär barn på ett adekvat sätt? I ett jämställt arbetsliv hade inte den här typen av bullshit med feministiska förtecken behövts. I ett jämställt samhälle hade inte osäkra tester, undersökningar och kosttillskott varit en miljardindustri.

Mängden blod som lämnas och pengar som spills i jakten på att skapa förutsättningar för sig själv, som samhället borde ha uppfyllt för länge sedan, är hjärtskärande. Men samhällets svek är ingen ursäkt för vårdbolag och läkemedelsjättar att parasitera på kvinnors rädslor och drömmar.

ANNONS

Produkter inom graviditet & amning:

I samarbete med

Prisjakt.nu

Följ ämnen i artikeln