Klimatpolitiken har blivit ”Ring så spelar vi”

Regeringens klimatmöte var mer en kick-off för näringslivet än ett möte om klimatomställningen.

Inne på mötet var det halleluja-stämning och utanför protesterade klimataktivister mot regeringens politik.

I höst ska klimathandlingsplanen vara klar och regeringen verkar stressad.

Senast i december ska regeringen presentera sin klimathandlingsplan. Med tanke på att regeringen Kristersson hittills presenterat politiska reformer som ökar utsläppen i Sverige så har intresset för vad de ska göra för att kompensera för detta varit stort.

För att citera statsminister Ulf Kristersson från hans inledningstal på klimatmötet, så har regeringen målet klart men kommer att lyssna på alla idéer.

I veckan bjöd regeringen in alla partier att komma med sina bästa förslag inom den gröna omställningen och efter mötet sammanfattade miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari dagen med att säga att alla kloka inspel kommer få reell inverkan på hennes arbete med klimathandlingsplanen.

Det är en fin linje mellan att vara inlyssnande och att framstå som att man inte har en aning om vad man gör.

Ulf Kristersson talar på klimatmötet.

Inte ett klimatmöte

Före mötet hade delar av forskarvärlden ställt sig frågande till varför de inte var inbjudna och väl på plats var det tydligt att det här inte handlade om att hitta breda överenskommelser för den gröna omställningen, som näringslivet har efterfrågat. Det här var en kick-off med hyllningar och applåder.

Rubriken klimatmöte var något missvisande.

Det är inte det att näringslivet inte är viktigt i den gröna omställningen. Många svenska storföretag går i spetsen för att ställa om till en hållbar produktion. Alla älskar grönt stål! Det är att mera det att låtsas som att det här var ett klimatmöte.

Inga kritiska röster, eller politiker, eller forskare satt med i panelerna. Regeringen hyllades återkommande för sitt arbete, men det är inte alla som stämmer in i lovorden. Utanför hördes klimataktivisterna skandera.

Aktivister satt utanför byggnaden där klimatmötet hölls. Här lyfts en av dem upp av poliser och bärs iväg.

En lång tråkig sommar

Inte ens näringslivet kan ha tänkt sig att den breda politiska överenskommelsen om den gröna omställningen de önskat sig, är att riksdagens partier kan skicka in förslag till regeringen. Förslag som kanske, eller inte, tas i beaktande.

Den här regeringen återkommer till att de har majoritet i riksdagen och därmed kan få igenom sina förslag. Det hade varit sant, om politik bara var matematik. Men politik behöver ibland var mer långsiktig och politiska majoriteter har en tendens att förändras. Det vet storföretagen som investerar för 20 eller 30 år framåt.

Romina Pourmokhtari bad deltagarna att skicka in sina bästa förslag till departementet. Hon skulle ta hela sommaren till att läsa, om det inte blev för mycket för hennes tjänstemän att mäkta med, tillade hon. Det låter inte som ett effektivt sätt att vaska fram regeringens klimatpolitik på.

Tre höjdpunkter från mötet på temat humor:

  1. EU:s ambitiösa klimatmål Fit for 55 diskuterades och Ulf Kristersson menade att det var ett namn som mer påminde om en dålig bantningskur. Alla har olika referenser. Fit for 55 hänvisar till att sänka EU:s koldioxid utsläpp med 55 procent fram till 2030.
  2. Paniken i näringslivstopparnas ögon när Ebba Busch skämtade om att hela församlingen skulle allsjunga Ebba Gröns låt Staten och Kapitalet.
  3. Fossilfritt Sveriges ordförande Svante Axelsson som sammanfattade dagen väl när han riktade sig till regeringen och sa: ni älskar ju att bli påtryckta av näringslivet.