Baksmälla kan ge nästa hotspot för islamistisk terror

Militären i Niger under förra året.

Lite i det tysta går västvärlden mot en rejäl baksmälla i en viktig del av Afrika.

USA drar tillbaka sina soldater från Niger. Utkastade av den nya militärjuntan.

Den forna kolonialmakten Frankrike tvingas också retirera från länder i Sahelområdet.

Länder som snart kan bli nya terrorfästen och där Ryssland och Kina flyttar fram sina positioner. 

De senaste tio åren har delar av västvärlden satsat hårt på att stoppa den våldbejakande islamismens framfart i Sahel, den del av Afrika som ligger omedelbart söder om Nordafrika och löper från Senegal i väst till Eritrea i öst.

Frankrike skickade flera tusen soldater till Mali, på begäran av de lokala makthavarna, för att hindra grupper knutna till al-Qaida och Islamiska Staten från att störta det civila styret.

FN sände en fredsbevarande styrka där även Sverige under ett antal år bidrog med soldater.

USA byggde för sex år sedan en militärbas i Niger efter att ha träffat ett säkerhetsavtal med landets dåvarande ledare. De amerikanska truppernas uppgift var att främja arbetet mot terrorism.

Men även om dessa operationer i viss mån var en militär framgång så bidrog de inte till att förbättra de ekonomiska förhållandena i en väldigt fattig del av världen där många unga saknar arbete. Samtidigt är Sahel det område i världen där befolkningsökningen är som snabbast. 

Ett stort antal unga män utan sysselsättning är en perfekt grogrund för rörelser som vill rekrytera självmordsbombare och milismän till sina terrorarméer.

Lägg till det att det civila styret i dessa länder ofta varit mycket svagt och bräckligt.

Ryssar välkomna

Militärkupper har sedan 2020 genomförts i Mali, Niger, Burkina Faso och Guinea. Kuppmakarna har utnyttjat anti-koloniala stämningar riktade främst mot Frankrike.

Stämningar som underblåsts av desinformationskampanjer från framförallt Ryssland men även från Kina.

Därför kom det inte som någon stor överraskning när USA nyligen meddelade att man går med på den nya militärjuntans krav att avveckla sin militärbas i Niger och dra bort sina omkring tusen soldater från landet. Man hade i praktiken inget val.

Den amerikanska reträtten kommer samtidigt som rysk militär välkomnats i Niger för att utbilda armén på ett luftvärnssystem som landet köpt från Ryssland.

De ryska soldaterna tillhöra den nya ryska Afrikakåren, en efterföljare till Wagnergruppen, som etablerade sig i många afrikanska länder genom att erbjuda väpnat beskydd åt de lokala makthavarna i utbyte mot gruvrättigheter.

Kina försöker mer köpa sig inflytande. Militärjuntan i Niger meddelade nyligen att Kina betalat drygt fyra miljarder kronor i förskott för olja från Agadem-fältet.

Att före detta kolonier försöker hitta andra samarbetspartners än sina gamla kolonialmakter är kanske inte förvånande.

Motmedicin

USA och övriga västvärlden har försökt hitta en motmedicin men så här långt inte lyckats. Sannolikt därför att väst bara haft två mål med sina insatser, att motverka terrorism och stoppa migration från området till väst. Väldigt lite har gått ut på att försöka förbättra de ekonomiska och sociala förhållandena i länderna.

Något som lett till att befolkningen sparkat bakut.

Militärjuntorna samarbetar hellre med stormakter som Kina och Ryssland som inte ställer några besvärliga krav på mänskliga rättigheter och demokrati.

Men kan vi inte bara vända de här länderna ryggen och låta dem sköta sig själva bäst de vill?

Problemet är att utvecklingen i den här delen av världen kan ha stor påverkan på vår egen framtid.

Islam är huvudreligion i merparten av länderna. De är redan till viss del infiltrerade av al-Qaida, Islamiska Staten och andra terrorrörelser. När västvärlden förlorar sitt inflytande och sitt vakande öga i de här länderna kan de lätt utvecklas till nya terrorfästen, även om militären bedyrar att de slåss mot de militanta islamistiska grupperna. Fästen som i framtiden kan användas för att planera terrordåd i väst så som skedde under talibanernas styre i Afghanistan och det av IS styra kalifatet i Syrien och Irak.

Med Niger hade EU ett avtal om att stoppa migranter från att ta sig vidare till Europa. Det avtalet gäller inte längre vilket kan resultera i ökade migrantströmmar.

Hotade invadera

Militärdiktaturerna riskerar också att undergräva utvecklingen mot demokrati i den här delen av världen.

En liten ljusglimt var att Senegal nyligen genomförde ett demokratiskt val där den sittande presidenten förlorade men på ett ordnat sätt lämnade över makten till sin utmanare. Något som tyvärr är en ovanlighet i Afrika.

Regionens egna institutioner har försökt tvinga militärjuntorna att lämna tillbaka makten till de civila makthavarna.

Det västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas hotade att invadera Niger med en militär styrka för att fälla juntan. Men hotet sattes aldrig i verket.

Istället fortsätter området att sjunka djupare ner i instabilitet som längre fram kan slå tillbaka mot väst.

Enligt Global Terrorist Index stod Sahelregionen för omkring hälften av alla terrorrelaterade dödsfall förra året.

Det bådar inte gott för framtiden.

Följ ämnen i artikeln