Ny smäll för Jimmie Åkesson

Ovan vid förluster

Sverigedemokraterna är sällsynt ovana vid att förlora.

EU-valet blev en kalldusch för Sverigedemokraterna. Deras långa segersvit är bruten.

För första gången backar Jimmie Åkessons parti i ett nationellt val.

Det är den andra smällen på kort tid.

Sverigedemokraterna är en framgångssaga. De har ökat i varje val på nationell nivå sedan de kom in i riksdagen för fjorton år sedan. Tills i söndags.

Enligt det preliminära resultatet i valet till EU-parlamentet backar SD med drygt två procentenheter. Trots det behåller de sina tre mandat.

Det påverkar SD:s goda självförtroende. De är sällsynt ovana vid att förlora.

Valförlusten svider sannolikt extra mycket eftersom det är andra gången på kort tid som Sverigedemokraterna tvingas till reträtt. För några veckor sedan såg sig partiledningen nödgad till att göra smärre förändringar efter TV4:s avslöjande om en trollfabrik på SD:s kommunikationsavdelning. Det är SD inte heller vana vid.


Sverigedemokraterna befinner sig helt klart i en svacka. Trots en ny våg av skjutningar ökar inte opinionssiffrorna. Trollfabriken är efter kritiken tillfälligt stängd. Och som lök på laxen väljartapp när de äntligen erkänner att EU är viktigt.

Dystert alltså för Åkesson och hans hjärntrust. En som däremot kan, och säkerligen också gör det, mysa i lönndom är statsminister Ulf Kristersson (M). Valresultatet innebär att han undvikit en katastrof.

I valet för två år sedan seglade SD förbi Moderaterna och blev riksdagens näst största parti. Hade det upprepats i det här valet hade Kristersson skadskjutits. Hans auktoritet, redan undergrävd av splittringen om juridiskt kön och SD:s halvkvädna ursäkt för trollfabriken, hade ytterligare underminerats.

Men Sverigedemokraterna blev inte tvåa i EU-valet. De halkade ner till fjärde plats. Efter S, M och MP. Dessutom tredubblades avståndet mellan M och SD eftersom Moderaternas väljarstöd till skillnad från SD:s ökade. En komfortzon i Kristerssons smak.


I EU-valet som helhet blåste en kraftig högervind. Den tog sitt mest dramatiska uttryck i Frankrike där Marine Le Pens högerpopulister samlade mer än dubbelt så många väljare som president Macrons socialliberaler. Hans rappa svar, att utlysa nyval redan om tre veckor, är ett högriskprojekt. Inte bara för honom själv utan för hela EU.

Men i Sverige blåste ingen högervind. Där var riktningen den motsatta, en vänsterbris.

Partierna som ingår i Tidösamarbetet, regeringens M, L och KD, och deras stödparti SD, tappade tillsammans knappt fyra procentenheter. Men de tre partierna på den vänstra planhalvan, S, V och MP, ökade nästan dubbelt så mycket, 7,9.

Men vänstervinden blåste också hos våra nordiska EU-grannar. I Danmark blev Socialistisk folkeparti som har en grön profil, störst. Tvåa blev Socialdemokraterna. Högerextrema Dansk folkeparti hamnade på nionde plats.

I Finland blev M:s systerparti Samlingspartiet störst. Men på andra plats skrällde Vänsterförbundet som tredubblade sitt väljarstöd till 17 procent. Högerkantens Sannfinländarna blev sexa.


Vad kan man dra för slutsatser av det här? Inga tvärsäkra, tror jag. Väljarna är mer lättsinniga i valet till EU-parlamentet än i riksdagsval. Men ett par trender, som inte är superstarka, kan urskiljas.

En är högervinden som vi redan varit inne på. En annan är att sittande regeringar får stryk. Det gäller i Frankrike, Tyskland men inte i Spanien och Italien. Exempelvis.

Det är i viss mån fallet även i Sverige. Det är halvtid i mandatperioden. Det har gått två år sedan förra riksdagsvalet. Det återstår två till nästa. Men det finns ingen anledning för statsminister Kristersson att känna sig hotad – inte än. Möjligen irriterad över att det inte riktigt gick hans väg i det här valet.


Till sist ett par ord om väljarnas käftsmäll mot alla partier. I riksdagsvalet 2022 minskade valdeltagandet med tre procentenheter. I EU-valet gick det ner med nästan fem.

Det är inte väljarna som bär ansvaret för den trista utvecklingen. Det är partierna. Politikerna.

Deras enorma förkärlek för att blåsa upp skitsaker, att verbalt öka klyftorna mellan partierna samtidigt som de prisar samarbete, att inte ta väljarna på allvar skadar demokratin. Gör om, gör rätt.

Alla siffror i artikeln är preliminära. Definitiva kommer senare i veckan.

TRE SPANINGAR

 Sara Skyttedal och Jan Emanuels skapelse Folklistan kom gudskelov inte in i EU-parlamentet. Precis som jag trodde var väljarna alltför kvalitetsmedvetna för att rösta in dem. Råd: Om du verkligen vill bli invald - studera deras upplägg. Och gör precis tvärtom. Inga helikoptrar.


 Partiledarna bör, om de inte tittade eller lyssnade, studera Ekots och SVT:s debatter med EU-valets toppkandidater. Kunnigt, skarpt, upplysande. Ett facit för politiska debatter. Inte de skräniga oneliners som partiledarna ofta ägnar sig åt i sina föga uppskattade, men viktiga, möten.


 Region- och lokaltidningar kräver ofta att deras chefredaktörer ska bo på utgivningsorten. Ett rimligt krav. Men detsamma gäller inte landshövdingar, statens högste representant i länen. Det har uppenbarats sedan Maria Arnholm i Kronoberg åkt taxi för 82 000 för helgvilan hemma på Lidingö.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.