Marschen mot ett kärnkraftsfritt Sverige har startat

Därför är Vattenfalls beslut historiskt

Vattenfalls beslut är historiskt.

Marschen mot ett kärnkraftsfritt Sverige har inletts.

Inom en inte alltför avlägsen tid blir den olönsam.

Lena Mellin.

Att Barsebäcks två reaktorer stängdes 1999 och 2005 hade ingenting med miljö, klimat och ekonomi att göra. Skälet var renodlat politiskt.

Det gick inte längre att förklara för grannen Danmark varför Sverige hade placerat en potentiell härdsmälta bara några kilometer från Köpenhamn.

Historiskt beslut

Därför är Vattenfalls beslut att stänga två reaktorer i Ringhals om tre till fem år i stället för om tio år historiskt. För första gången avvecklas kärnkraft i Sverige för att den inte är lönsam.

– Det är naturligtvis beklagligt att stänga väl fungerande produktionsanläggningar men ibland är det oundvikligt, säger Torbjörn Wahlberg, affärsområdeschef på Vattenfall.

Inte längre lönsamt

Det är framför allt två skäl till att just elproduktionen från Ringhals 1 och 2 blir, eller kanske redan är, olönsam. Den första är att elpriserna rasat under de senaste åren, framför allt till följd av de sjunkande oljepriserna.

De andra skälet är att aggregaten börjar bli åldersstigna. När Torbjörn Wahlberg säger att de är väl fungerande är det en sanning med modifikation. Sanningen är att ingen av dem är i produktion just nu.

Ringhals 1 är avstängt sedan mitten av april för den årliga revisionen, översynen. Enligt planerna ska produktionen återupptas i början av juni.

Ringhals 2 är också avställt, men sedan länge. Efter en omfattande reparation av en bottenplåt ska reaktorn återstartas i november.

Marsch mot kärnkraftsfritt

Ett tredje skäl är att politikerna drar åt tumskruvarna på kärnkraften. Den 1 augusti höjs skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer. Visserligen med bara 250 miljoner per år, men på marginalen är det pengar även för energigiganterna på kärnkraftsmarknaden.

Vad vi nu bevittnar är alltså starten på marschen mot ett kärnkraftsfritt Sverige.

Redan Alliansregeringen var överens om att ny kärnkraft inte skulle få några som helst statliga subventioner, vilket centern slugt tänkte skulle stänga dörren för ny kärnkraft.

De fick mer än rätt. Det ledde också till det som brukar kallas förtida avveckling av den gamla kärnkraften.

Gick med miljardförlust

Att den nuvarande regeringen, med Miljöpartiet och den ekonomiska partnern Vänsterpartiet, skulle ha en annan uppfattning är uteslutet.

Vattenfall är delägare i även i Ringhals 3 och 4 och Forsmark 1, 2 och 3. Bolaget uppger att de kommer att vara i drift till 2040.

Men vad talar för det? Just nu inget mer än att de kostar mindre att hålla igång än Ringhals 1 och 2.

De resterande reaktorerna, i kärnkraftverket i Oskarhamn, ägs av Eon och Fortum. Det har gått med 2,5 miljarder i förlust under de senaste två åren och det skulle mycket förvåna om inte de snart kommer fram till samma slutsats som Vattenfall.

Blir utmaning

På kort sikt betyder Vattenfalls beslut ingenting för Sveriges energiförsörjning. Nio av totalt 451 terrawattimmar produceras i de äldsta delarna av Ringhals och för närvarande exporterar Sverige el.

Men på sikt måste bortfallet från kärnkraften ersättas med el som inte är alltför dyr. Det är en utmaning och arbetet måste sparka igång ganska omgående. 2040 ligger bara 25 år bort.

Vattenfall äger 70,4 procent av Ringhals och beslutet måste bekräftas även av den andre ägaren, energijätten Eon.

Följ ämnen i artikeln