Nytt rekord när dramat Löfving-Staaf utreds i polisiär koala-takt

Linda Staaf och Mats Löfving.

Rikspolischefen tillsatte en utredare, den gamle domaren Runar Viksten, och gav honom i uppdrag att vara klar 28 april.

Det var förra veckan.

I måndags hoppade justitieminister Gunnar Strömmer fram som gubben i lådan och sa att utredningen ska vara klar redan 28 februari.

Förhoppningsvis ett tecken på att sötebrödsdagarna för polisledningen är över. Att den gamle domaren Viksten, han fyller 78 i mellandagarna, skulle behöva fyra månader på sig för att tala med en handfull personer om vad som hänt i dramat Mats LöfvingLinda Staaf var löjligt.

Men en symtomatisk löjlighet.

 

Om rikspolischefen anser att fyra månader är rimlig tid för att skapa klarhet i något som rikspolischefen nog redan har en mycket god bild av, om rikspolischefen tycker att fyra månader är rimligt för en erfaren jurist att tala med några få personer – då ska vi inte förvånas över att polisen så sällan löser mord och gängbrottslighet.

Tar det fyra månader att tala med högst respekterade personer i den egna organisationen, personer som inte gärna kan neka att svara på frågor, hur lång tid tar det då att reda ut ett mord begånget av förhärdade gangsters som inte ens erkänner att de befann sig i samma stad, som ljuger om allt i den mån de alls öppnar munnen?

Svar: en evighet.

Min kollega Natalia Kazmierska kartlade på tre fyra veckor hur glädjebetygen skapas i skolan. Med rikspolischef Thornbergs måttstock borde det ha tagit ett år.

Själv redde jag på två månader ut Nordbankens roll i den förödande finanskrisen i början av 1990-talet. 150 intervjuer gjorde jag. Regeringens utredare Otto Rydbeck använde artiklarna som underlag för sin rapport om krisen.

Med rikspolischefen Thornbergs måttstock borde det ha tagit minst två år att åstadkomma mina reportage.

 

Rättsväsendets måttstock är inte som andras. Minns ni den fruktansvärda tragedin på Kolmårdens djurpark 17 juni 2012? En djurskötare dödades av en flock vargar.

Det tog 1 320 dagar innan åklagaren var klar med sin utredning om vem som ansvarade för arbetsplatsolyckan. Över tre och ett halvt år!

Och då förelåg inga frågetecken om vad som hade hänt eller vilka gärningsmännen var. De behövde inte ens förhöras eftersom de var djur.

Jag tror det var Ernest Hemingway som sa att rika människor är som du och jag, de har bara mer pengar.

Är polisorganisationen som andra organisationer, den har bara mer tid, oändligt med tid, lika mycket tid som Bill Gates och Elon Musk har pengar?

Ja, Polisen är som andra organisationer och nej, den har inte mer tid. Den bara tror det.

Det är med tid som med det fysiska utrymmet. Man fyller utrymmet man har. Därför har alla bönder otroligt många prylar och maskiner i gamla uttjänta lador.

I arbetslivet har många av oss sett personer som man lite försiktigt och i all tysthet undrat hur de får dagarna att gå. Hur kan man arbeta så långsamt? Hur är det möjligt att vandra som en koala genom livet?

 

Rikspolischef Thornberg gav domaren Viksten en Atlant av sekunder, minuter och timmar att i stilla mak segla över. Hur skulle han fylla tiden? Sannolikt bara genom att arbeta i ultrarapid:

– Nå --- Löf --- ving --- be --- rätt --- a --- vad --- hänt ---

– Jag är oskyldig.

– D --- et --- sä --- ger --- al --- la --- V --- än --- li --- gen --- ta --- la --- lång --- sa --- mt ---

– Jag --- ä --- r --- o --- skyl --- d --- ig ---

Rikspolischef Anders Thornberg.

Nu tvingar Gunnar Strömmer dem att arbeta i normalt tempo. Chockvågorna i Polishuset kunde på måndagseftermiddagen anas över stora delar av Stockholm.

I luften förnam jag ansträngda, långsamma steg som om någon gick fullt påklädd i en vattenbassäng. Det kan ha varit rikspolischefen på väg till kaffeautomaten efter chockbeskedet.

– D --- a --- gs --- för --- e --- n --- styr --- ke --- t --- år---?

– D --- et --- be --- höv --- er --- jag --- ta --- mig --- tu --- san ---

Varför syns inte polisen på gatorna? - Peter
Kadhammar